Jakość w Restauracjach Olimp – wywiad z Klaudią Ceniuch

Dzisiaj mamy dla Was pierwszy wywiad na naszym blogu. Nasza przemiłą rozmówczynią będzie Pani Klaudia Ceniuch – specjalista do spraw jakości i systemu HACCP.

Dzień dobry Pani Klaudio! Zaczniemy od pytania o Pani obowiązki, czym zajmuje się Pani w Restauracjach Olimp? Dzień dobry! Przede wszystkim czuwam nad jakością żywności oraz szkolę pracowników, wdrażam również systemy bezpieczeństwa pracy, tworzę procedury i instrukcje oraz na bieżąco sprawdzam czy wszystkie normy zostają zachowane. Jak dokładnie dba Pani o jakość produktów używanych w kuchniach restauracji Olimp? O jakość dba cała firma od samego początku. Po pierwsze wybierając dostawców spełniających nasze szczegółowe wymagania jakościowe, o których już kiedyś wspominaliśmy. Następnym etapem jest wewnętrzna kontrola przyjęcia towaru, podczas której sprawdzamy, czy surowce i składniki są zgodne z wyznaczonymi przez nas wymaganiami. Pracownicy weryfikują czy dostawa spełnia poszczególne kryteria m.in. zgodność z zamówieniem, temperaturę, stan opakowań, termin przydatności do spożycia, wygląd, barwę, konsystencję, zapach. W momencie stwierdzenia jakiejkolwiek niezgodność towar nie zostaje przyjęty. Wpływ na jakość mają również warunki przechowywania surowców i składników, dlatego nie dopuszczamy do przerwania tak zwanego łańcucha chłodniczego. Towar w naszych restauracjach trafia bezpośrednio do odpowiednich magazynów, których temperaturę regularnie monitorujemy. Dzięki wszystkim tym zabiegom posiłki serwowane w Restauracjach Olimp zawsze przygotowywane są z najwyższej jakości składników. Skąd pochodzą produkty, które spełniają te wymagania jakościowe? Produkty, z których korzystamy pochodzą głównie od regionalnych dostawców. Dodatkowo zawsze staramy się przygotowywać dania z surowców sezonowych, tak aby wykorzystać ich dostępność, najwyższą jakoś oraz wszystkie walory smakowe. Jak wygląda Pani przykładowy dzień pracy? Trudno opisać schemat mojego dnia pracy, gdyż tak naprawdę każdy jest inny. Dzisiaj, dla przykładu, rozpoczął się on od szkolenia pracowników i przeprowadzenia kilku audytów. Na co dzień spotykam się również z przedstawicielami najróżniejszych kontrahentów Restauracji Olimp oraz tworzę rozliczne procedury i instrukcję. Duża cześć moich codziennych obowiązków to również przygotowywanie dokumentacji dla nowo powstających restauracji. Dlaczego wybrała Pani swój zawód? Gdy rozpoczęłam studia na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka wiedziałam, że wybrałam dla siebie dobrą drogę. Dzięki tej pracy mam realny wpływ na poprawę jakości jedzenia, a co za tym idzie także zdrowia społeczeństwa. I ostatnie pytanie: czy lubi Pani swoją prace? Jeśli tak to dlaczego? Tak, oczywiście, że lubię. Głównie dlatego, że jest ona różnorodna i nie mogę narzekać na nudę. Praca w sieci Restauracji Olimp daje mi również możliwość ciągłego rozwoju, co jest dla mnie bardzo cenne. Mam okazję pracować z grupą doświadczonych Szefów Kuchni, z którymi wspólnie dbamy o zadowolenie na twarzach naszych klientów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *