Jesienne przepisy z aromatycznymi grzybami

Tym razem to Wy decydowaliście! Na profilu Restauracji Olimp na Faceboooku, spośród zaproponowanych przez nas składników, zadecydowaliście, że to właśnie przepisy z grzybami najbardziej Was interesują. Grzyby to esencja smaku jesieni. Sprawdźcie jakie przepisy zaproponowali nasi Szefowie Kuchni i przetestujcie je w domach!

Zapiekanka z grzybów i ziemniaków w sosie royal.

Składniki:

  • 500g podgotowanych i obranych ziemniaków
  • 200g pokrojonych podgrzybków
  • 200g pokrojonych pieczarek
  • 120g cebuli
  • 1 por
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz

Składniki na sos:

  • 200ml śmietany 33%
  • 2 jajka
  • 50g sera mozzarella startego na wiórki
  • Sól, pieprz, cukier brązowy do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z pieczarką, cebulą oraz porem. Następnie a rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę z posiekanym czosnkiem. Potem dodajemy podgrzybki oraz pieczarki, podsmażamy wszystko przez około 8 minut, na sam koniec dodajemy szatkowanego pora i całość smażymy 2-3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. W między czasie przygotowujemy sos royal (jajka roztrzepujemy i łączymy ze śmietaną, serem mozzarella, solą, pieprzem i cukrem), którym później zalewamy zapiekankę. Zapiekankę przekładamy warstwami zaczynając od ziemniaków, a kończąc grzybami, zalewamy sosem royal. Pieczemy w temperaturze 160oC przez około 20-25 minut.

Tarta z grzybami, kapustą i suszonymi śliwkami.

Składniki:

  • 500g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 200g podgrzybków (lub innych grzybów)
  • 100g suszonych śliwek
  • 20 ml oleju
  • łyżeczka mielonego kardamonu i tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • papier do pieczenia

Składniki na ciasto:

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Składniki na sos:

  • 200ml śmietany 33%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, cukier brązowy do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę kroimy, gotujemy do miękkości, przecedzamy i studzimy. W między czasie przygotowujemy spód do tarty (łączymy mąkę, masło, żółtko i sól, zagniatamy). Ciasto można na pół godziny odstawić do lodówki. Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC. Pieczemy przez około 10 minut, po czym wyjmujemy. Cebulę i grzyby pokrojone w kostkę podsmażamy na małym ogniu przez około 8-10 minut, w trakcie doprawiamy. Po tym czasie dodajemy suszone śliwki pokrojone w cienkie paski, całość odstawiamy i studzimy. Ugotowaną kapustę łączymy z grzybami i śliwkami, mieszamy z sosem royal (połączone jajko, śmietana, sól). Całość wykładamy na upieczony spód i pieczemy w 160oC około 20 minut.

Jesteśmy ciekawi, którą z naszych propozycji wybierzecie! W komentarzach podzielcie się z nami opinią, jak smakowało!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *