Tym razem to Wy decydowaliście! Na profilu Restauracji Olimp na Faceboooku, spośród zaproponowanych przez nas składników, zadecydowaliście, że to właśnie przepisy z grzybami najbardziej Was interesują. Grzyby to esencja smaku jesieni. Sprawdźcie jakie przepisy zaproponowali nasi Szefowie Kuchni i przetestujcie je w domach!
Zapiekanka z grzybów i ziemniaków w sosie royal.Składniki:
- 500g podgotowanych i obranych ziemniaków
- 200g pokrojonych podgrzybków
- 200g pokrojonych pieczarek
- 120g cebuli
- 1 por
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz
Składniki na sos:
- 200ml śmietany 33%
- 2 jajka
- 50g sera mozzarella startego na wiórki
- Sól, pieprz, cukier brązowy do smaku
Składniki:
- 500g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 200g podgrzybków (lub innych grzybów)
- 100g suszonych śliwek
- 20 ml oleju
- łyżeczka mielonego kardamonu i tymianku
- sól i pieprz do smaku
- papier do pieczenia
Składniki na ciasto:
- 200g mąki
- 100g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Składniki na sos:
- 200ml śmietany 33%
- 2 jajka
- sól, pieprz, cukier brązowy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę kroimy, gotujemy do miękkości, przecedzamy i studzimy. W między czasie
przygotowujemy spód do tarty (łączymy mąkę, masło, żółtko i sól, zagniatamy). Ciasto można na pół godziny odstawić do lodówki. Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC. Pieczemy przez około 10 minut, po czym wyjmujemy. Cebulę i grzyby pokrojone w kostkę podsmażamy na małym ogniu przez około 8-10 minut, w trakcie doprawiamy. Po tym czasie dodajemy suszone śliwki pokrojone w cienkie paski, całość odstawiamy i studzimy. Ugotowaną kapustę łączymy z grzybami i śliwkami, mieszamy z sosem royal (połączone jajko, śmietana, sól). Całość wykładamy na upieczony spód i pieczemy w 160oC około 20 minut.
Jesteśmy ciekawi, którą z naszych propozycji wybierzecie! W komentarzach podzielcie się z nami opinią, jak smakowało!