Zupa niezwykle popularna w Słowenii, Chorwacji i Włoszech. Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa jutta, które oznacza rosół lub cienką zupę. Jest bardzo sycąca i bogata w składniki odżywcze, stąd jej popularność największa jest zimą.
Składniki (4 porcje):
- woda (około 2,5 litra)
- fasola sucha lub z puszki (150 g),
- kiszona kapusta (400 g),
- ziemniaki (3 duże sztuki),
- boczek wędzony – pancetta (200 g),
- cebula (1 sztuka),
- czosnek (2 ząbki),
- masło (1 łyżka),
- sól, pieprz (do smaku),
- liście laurowe (2 sztuki),
- ziele angielskie (2 ziarna).
Przygotowanie:
Najpierw, jeśli używamy suchej fasoli, trzeba ją namoczyć i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie chwilę podgotować. Jeśli używamy fasoli z puszki, nie wymaga ona żadnych wcześniejszych przygotowań. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w garnku z osoloną wodą. Na maśle podsmażamy cebulę i boczek – pokrojone w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy kapustę i smażymy razem przez chwilę, nie zapominając o intensywnym mieszaniu. Dolewamy wodę, dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy przez pół godziny na niewielkim ogniu.
Dokładamy namoczoną i ugotowaną wcześniej fasolkę (lub używamy miękkiej, z puszki) oraz ziemniaki. Gotujemy, aż fasola zmięknie. Pozostała nam już tylko zasmażka. W tym celu na małej patelni roztapiamy 2 łyżki masła i intensywnie mieszając dodajemy 2 łyżki mąki. Gdy zasmażka będzie gładka i brązowa, wsypujemy ją do gotującego się wywaru. Jota gotowa do podania.