Kaczkę wędzoną w zielonej herbacie, tymianku i pomarańczach podawaną z owocową galaretką i sałatką frisee, mogliście skosztować i podejrzeć, jak się przyrządza, w czasie majowego pokazu Livecooking – w Galerii Korona w Kielcach. Danie to cieszyło się ogromnym powodzeniem i niekończącymi się prośbami o dokładkę! Nic dziwnego – tak podana kaczka jest przepyszna. W dodatku nie jest trudna do przygotowania, a jakże efektowna i oryginalna! Największym zaskoczeniem jest sałatka frisee, której składnikiem są jadalne kwiaty bratka! Idealne danie na ważną uroczystość – imprezę rodzinną, pierwsze spotkanie z przyszłymi teściami lub urodziny rodziców. Zachęcamy do wypróbowania!
Składniki (4 porcje)
- filet z kaczki (600 g),
- sól morska gruboziarnista (200 g),
- cukier biały (300 g).
Do wędzenia
- liście zielonej herbaty (10 g),
- pomarańcza (1 sztuka),
- tymianek ( 5 g),
- ryż Knorr (100 g).
Sałata frisee
- liść botwiny (800 g),
- kwiat bratka (250 g),
Dressing ziołowy
- cukier biały (15 g),
- sól (2 g),
- sos włoski Knorr (5 g),
- ocet jabłkowy (100 ml),
- szczypiorek (10 g),
- oliwa z oliwek (30 ml),
- sok jabłkowy (15 ml).
Galaretka
- czarna porzeczka (150 g),
- woda (300 ml),
- wino Porto (10 ml),
- auszpik Knorr (25 g).
Wykonanie:
Kaczkę zasypujemy dokładnie solą i cukrem z obu stron i odstawiamy na dobę do lodówki. Po tym czasie, mięso dokładnie płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem i umieszczamy w garnku wraz z liśćmi zielonej herbaty, tymiankiem i pokrojoną pomarańczą. Doprowadzamy do lekkiego dymienia i utrzymujemy kaczkę na kratce – przez 30 minut – pod przykryciem z obu stron.
Składniki na galaretkę łączymy i wstawiamy na palnik – nie mogą się zagotować! Po 10 minutach przecedzamy przez sitko i rozlewamy do szerokiego naczynia, na wysokość 5 mm. Gdy galaretka wystygnie, kroimy ją w foremną kostkę. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładka masę. Sałatę mieszamy z pokrojonymi na mniejsze części liśćmi botwiny i podajemy z jadalnymi kwiatami, po połączeniu z dressingiem.
Na talerzu obok siebie układamy kawałek wędzonej kaczki, sałatkę frisee oraz pokrojoną w dekoracyjną kostkę galaretkę. Smacznego!