Kaczka wędzona w pomarańczach i liściach zielonej herbaty podana z sałatką frisee i galaretką z czarnej porzeczki oraz dresingiem ziołowym

Kaczkę wędzoną w zielonej herbacie, tymianku i pomarańczach podawaną z owocową galaretką i sałatką frisee, mogliście skosztować i podejrzeć, jak się przyrządza, w czasie majowego pokazu Livecooking – w Galerii Korona w Kielcach. Danie to cieszyło się ogromnym powodzeniem i niekończącymi się prośbami o dokładkę! Nic dziwnego – tak podana kaczka jest przepyszna. W dodatku nie jest trudna do przygotowania, a jakże efektowna i oryginalna! Największym zaskoczeniem jest sałatka frisee, której składnikiem są jadalne kwiaty bratka! Idealne danie na ważną uroczystość – imprezę rodzinną, pierwsze spotkanie z przyszłymi teściami lub urodziny rodziców. Zachęcamy do wypróbowania!

Składniki (4 porcje)

  • filet z kaczki (600 g),
  • sól morska gruboziarnista (200 g),
  • cukier biały (300 g).

Do wędzenia

  • liście zielonej herbaty (10 g),
  • pomarańcza (1 sztuka),
  • tymianek ( 5 g),
  • ryż Knorr (100 g).

Sałata frisee

  • liść botwiny (800 g),
  • kwiat bratka (250 g),

Dressing ziołowy

  • cukier biały (15 g),
  • sól (2 g),
  • sos włoski Knorr (5 g),
  • ocet jabłkowy (100 ml),
  • szczypiorek (10 g),
  • oliwa z oliwek (30 ml),
  • sok jabłkowy (15 ml).

Galaretka

  • czarna porzeczka (150 g),
  • woda (300 ml),
  • wino Porto (10 ml),
  • auszpik Knorr (25 g).

Wykonanie:

Kaczkę zasypujemy dokładnie solą i cukrem z obu stron i odstawiamy na dobę do lodówki. Po tym czasie, mięso dokładnie płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem i umieszczamy w garnku wraz z liśćmi zielonej herbaty, tymiankiem i pokrojoną pomarańczą. Doprowadzamy do lekkiego dymienia i utrzymujemy kaczkę na kratce – przez 30 minut – pod przykryciem z obu stron.

Składniki na galaretkę łączymy i wstawiamy na palnik – nie mogą się zagotować! Po 10 minutach przecedzamy przez sitko i rozlewamy do szerokiego naczynia, na wysokość 5 mm. Gdy galaretka wystygnie, kroimy ją w foremną kostkę. Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładka masę. Sałatę mieszamy z pokrojonymi na mniejsze części liśćmi botwiny i podajemy z jadalnymi kwiatami, po połączeniu z dressingiem.

Na talerzu obok siebie układamy kawałek wędzonej kaczki, sałatkę frisee oraz pokrojoną w dekoracyjną kostkę galaretkę. Smacznego!

Specjaliści w akcji - pokaz gotowania na żywo z Restauracją Olimp - maj 2015, Kielce

Specjaliści w akcji – pokaz gotowania na żywo z Restauracją Olimp – maj 2015, Kielce

DSC03116

Efekt finalny – wędzona kaczka z galaretką i sałatką – tak możecie udekorować swój talerz!

DSC03120

Kolejka klientów Restauracji Olimp przy degustacji kaczki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *