Kasza jaglana z dynią i rodzynkami

To idealna propozycja dla osób lubiących ciepłe śniadania, szukających odmiany od powszechnej owsianki. Na dodatek to prawdziwa gwiazda wśród kasz. Ma właściwości odkwaszające organizm, jest odżywcza i  lekkostrawna. Idealny poranek murowany!  

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 200 g dyni,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki miodu,
  • skórka z cytryny,
  • 4 łyżki rodzynek,
  • 4 łyżki orzechów włoskich. 

PRZYGOTOWANIE: Dynię kroimy w małą kostkę. W rondelku o grubym dnie (lub na patelni) rozgrzewamy olej, wrzucamy dynię i smażymy ok. 15 minut. Mieszamy od czasu do czasu (dynia może być półtwarda). Posypujemy cynamonem i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i wrzucamy do wrzącego mleka. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut. Mieszamy z dynią i miodem, dekorujemy rodzynkami, orzechami oraz tartą skórką cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *