Przepisy

Koktajl z sałaty rzymskiej i świeżego szpinaku

Szpinak powinien być codziennym gościem w naszej diecie – zawiera w sobie mnóstwo witaminy C, luteiny, oraz zawiera właściwości przeciwnowotworowe. W połączeniu z równie odżywczą pietruszką, słodkim bananem i jabłkiem oraz kwaskową limonką komponują wręcz uzależniające połączenie. A w dodatku koktajl ma piękny, zielony kolor! Zachęcamy do spróbowania!

Poliki wołowe duszone w kremie z czerwonego wina z puree ziemniaczano-selerowym oraz coulisem z sałaty masłowej

To jedno z dań, które serwowaliśmy dla Was na minionym pokazie Gotowania na Żywo w Galerii Korona w Kielcach. Musiało zrobić na Was wrażenie, gdyż otrzymaliśmy wiele próśb o publikację przepisu na naszym blogu! Jest to elegancka, wyszukana potrawa – przeznaczona na specjalne okazje. A okazji w maju nie brakuje – może to być zarówno uroczysty obiad po 1 Komunii Świętej, kolacja z okazji Dnia Matki lub wyjątkowa randka.

Zupa z jarmużu i zielonego groszku

Jarmuż przez lata nie mógł przebić się przez popularność zielonych warzyw liściastych, takich jak szpinak, roszponka lub rukola, a w przydomowych ogródkach traktowany był głównie w celach ozdobnych. Jednak od 2-3 lat jest dużo lepiej dostępny, i to nie tylko na targach ze zdrową żywnością, ale również w supermarketach. Warto z tego korzystać, gdyż jarmuż jest źródłem witaminy C i K oraz wielu soli mineralnych. Ma również właściwości antynowotworowe!

Grillowana pierś z kurczaka z sałatką z brokułów

Sezon na grillowanie rozpoczął się na dobre. Przygotowaliśmy dla Was najbardziej popularne danie z grilla – pierś z kurczaka. Do tego pasuje najlepiej oczywiście kultowa sałatka z brokułów Olimpu – tutaj w nieco odmienionej wersji. Życzymy smacznego!

Grillowana cukinia z pomidorami i mozzarellą

Osoby na diecie wegetariańskiej mają równie wiele fantastycznych opcji na grillowe, domowe jedzenie. Dziś Szef Kuchni Restauracji Olimp dzieli się z Wami swoim autorskim przepisem na grillowaną cukinię z pomidorami i mozzarellą. Po wypróbowaniu – podzielcie się z nami jak Wam smakowało!