Zupa niezwykle popularna w Słowenii, Chorwacji i Włoszech, nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa jutta który oznacza rosół lub cienką zupę. Jest bardzo sycąca i bogata w składniki odżywcze, stąd jej popularność największa jest zimą.
Aby nasze gotowanie było łatwe, szybkie i przyjemne, proponujemy Wam przepis na tortille kukurydziano-pszenne. Gwarantujemy że ciasto będzie się idealnie kleić, rozwałkowywać i podpiekać!
Do otrzymania oryginalnego mole potrzeba przynajmniej kilka gatunków ostrych papryczek, takich jak chipotle czy pasilla które nie są łatwo dostępne w Polsce. Problemu natomiast nie będzie z dostaniem najważniejszyego składnika – czekolady!
Pieczeń wieprzowa w sosie pieczeniowym najlepiej smakuje podana z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami, w towarzystkie surówki z czerwonej kapusty lub buraków ćwikłowych.
Wartościowa zupa ziemniaczana zabielana słodką śmietaną to doskonały pomysł na tradycyjny, polski obiad. Do tego aromatyczny boczek dodający całości wyjątkowego smaku… Warto spróbować!
Sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do obiadu, obok sałatki i warzywnej zupy. Placki z cieciorki są świetną alternatywą dla wegetarian, ale też wszystkich przemycających zdrowe akcenty do swojej diety.
Kutia to jedna z 12 tradycyjnych wschodniosłowiańskich potraw wigilijnych – jest znana przede wszystkim na Ukrainie, w Białorusi, Rosji i Litwie. Jest bardzo słodka, zawiera w sobie mnóstwo odżywczych składników – orzechów, rodzynek, pszenicy i maku.
Pyszne rurki cannelloni nadziewane groszkiem i mięsem mielonym w sosie beszamelowym – to danie niejednemu miłośnikowi kuchni włoskiej zawróci w głowie.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij