KETCHUP TRUSKAWKOWY

Taki dodatek to doskonała, letnia wariacja tradycyjnego sosu na bazie pomidorów. Świetnie komponuje się z pieczonymi i grillowanymi mięsami, szaszłykami warzywnymi oraz rybami.

Czas przygotowania: 60 minut

SKŁADNIKI (na 4-6 porcji):

  • 1 kg świeżych pomidorów malinowych lub puszka krojonych,
  • 200 g świeżych truskawek,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu gryczanego lub cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 papryczka chilli,
  • 3 goździki,
  • szczypta cynamonu,
  • gałka muszkatołowa,
  • oliwa do smażenia,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz.

PRZYGOTOWANIE: Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i gniazda nasienne. W celu uzyskania całkowicie gładkiego ketchupu, przecieramy pomidory przez gęste sito. Cebulę siekamy, seler kroimy w półplasterki. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, seler naciowy, pomidory, miód oraz przyprawy. Wszystko podsmażamy, a następnie dusimy przez 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Dodajemy pokrojone truskawki i gotujemy całość jeszcze około 25-30 minut, również na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż ketchup zredukuje swą objętość i uzyskamy gęstą pastę. Sos miksujemy blenderem na gładką masę usuwając z niego wcześniej gałkę muszkatołową i goździki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przechowujemy w lodówce. Pasteryzowany, może być także doskonałą niespodzianką w trakcie zimowych spotkań przy stole!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *