KISZONKI – SMAK I ZDROWIE!

Wraca moda na kiszonki! A wiadomo, że najlepsze są te, które sami zrobimy w domu 🙂 Nie ma w tym nic trudnego, bo oprócz doboru odpowiednich składników, tak naprawdę robią się same. Kiszone produkty dodają wyrazistego smaku potrawom, mogą także stanowić smaczną zimną przekąskę. Ich prawdziwa siła leży jednak we właściwościach zdrowotnych. Są niesamowicie wartościowym probiotykiem, korzystnie wpływającym na nasz układ pokarmowy, a także prawdziwą bombą witaminową wspierającą odporność. Dodatkowo, odkwaszają organizm i poprawiają przemianę materii.

Najczęściej kiszeniu poddajemy ogórki, kapustę i buraki ale możliwości jest duuużo więcej! Poniżej nasze dwie propozycje na rewelacyjne kiszonki.

  Kiszony kalafior

Składniki:

  • 1 kg umytych różyczek kalafiora
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 obrany i pokrojony w paski korzeń chrzanu
  • 2 gałązki kopru z kwiatostanami
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE: Do 2 umytych i wyparzonych słoików litrowych wkładamy pocięte gałązki kopru, czosnek i chrzan. Układamy ciasno różyczki kalafiora. Zagotowujemy wodę z łyżką soli i łyżeczką cukru. Zalewamy słoiki tak, aby kalafior był całkiem przykryty. Zakręcamy słoiki i odstawiamy na około tydzień. Po tym czasie kiszonka jest gotowa do jedzenia.



Kiszone jabłka

Składniki:

  • 2 kg jabłek antonówek lub mniej dojrzałych papierówek
  • 2 litry wody
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka goździków
  • niewielki kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżka ziaren białej gorczycy
  • kilka liści porzeczek lub winogron

PRZYGOTOWANIE: W dużym wyparzonym słoiku układamy na dnie liście porzeczek lub winogron. Na nich układamy dość ciasno całe lub pokrojone jabłka. Wodę zagotowujemy z goździkami, gorczycą i cynamonem. Gdy ostygnie, rozpuszczamy w niej sól i miód i zalewamy jabłka w słoiku aż zostaną całkiem zakryte. Warto dociążyć je np. szklanym spodkiem lub zakrętką aby nie wypływały. Zakręcamy słoik i odstawiamy na ok 2 tygodnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *