KLASYCZNY CHEESEBURGER Z SOSEM ANDALUZYJSKIM Z PIKLAMI

Cheeseburgery uwielbiają wszyscy. Ciągnący ser, pyszny mięsny stek i odrobinę zaskakujący sos andaluzyjski z piklami, to nasza wariacja na tę dość klasyczną przekąskę. Jeśli pokusicie się przygotować prawdziwy domowy stek, to Wasze cheeseburgery zyskają wiernych fanów.

SKŁADNIKI:

  • bułka (80 g),
  • stek wołowy (150 g),
  • 4 łyżki sosu andaluzyjskiego z piklami,
  • plasterek sera cheddar
  • 1 plaster cebuli,
  • 1 plaster pomidora,
  • 3 plasterki ogórka świeżego lub konserwowego,
  • 1 liść zielonej sałaty.
Stek wołowy (6 porcji):
  • 1 kg łopatki wołowej/kark wołowy,
  • 0,2 kg łoju wołowego,
  • 100 ml woda,
  • 1 cebula,
  • papryka wędzona ,pieprz, sól, kolendra,
  • sos Worcester,
  • czosnek.

PRZYGOTOWANIE:

Łopatkę mielimy – najlepiej użyć sitka o dużych oczkach (nr 5 lub 6), mają być wyczuwalne kawałki mięsa w przemielonej masie. Przygotowując burgery z łopatki wołowej, musimy pamiętać o dodaniu łoju wołowego, gdyż łopatka jest chuda i potrzeba jej odrobinę tłuszczu. W przypadku, gdy mielimy kark wołowy – łój możemy sobie darować. Do zmielonego mięsa dokładamy drobno posiekaną cebulę, wodę, pieprz i wędzoną paprykę. Solimy nasze steki dopiero na grillu lub patelni, podczas smażenia, ponieważ mięso wołowe wcześniej posolone twardnieje podczas obróbki cieplnej.  Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i formujemy steki o wadze 150 g i  grubości  około 0,5 cm. Możemy dodać drobno siekaną kolendrę, czosnek lub sos Worcester.

Przekrojoną bułkę układamy na grillu lub mocno rozgrzanej patelni, na której smażyliśmy wcześniej mięso, podsmażamy ją delikatnie, by zrobiła się lekko chrupiąca. Spodnią część smarujemy sosem andaluzyjskim, układamy kolejne piętra naszego cheeseburgera, pamiętając, żeby ser położyć bezpośrednio na ciepłym mięsie, wówczas odrobinę się rozpuści i będzie pyszny. Mięso dodatkowo można wcześniej posmarować naszym sosem.  By nasza konstrukcja pozostała nienaruszona, całość przebijamy wykałaczką.

SOS ANDALUZYJSKI Z PIKLAMI Ten popularny belgijski sos majonezowy z dodatkiem pikli i odrobiną ketchupu, stanie się obowiązkowym dodatkiem w Waszych kuchniach. Można go podawać z frytkami, sałatkami, mięsami z grilla lub klasycznymi burgerami. To będzie Wasz popisowy przepis.  

SKŁADNIKI:

  • 100 ml keczupu,
  • 250 ml majonezu,
  • 1 cebula,
  • 100 g pikli,
  • 50 ml sosu Worcster,
  • papryka słodka i ostra – do smaku,
  • sól, biały pieprz, cukier.

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i pikle kroimy w drobną kostkę, majonez mieszamy z keczupem i dodajemy do posiekanych warzywa. Doprawiamy do smaku papryką mieloną, białym pieprzem i kroplą sosu Worcester. Przed podaniem schładzamy, dzięki czemu wszystkie smaki doskonale się połączą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *