Kompot to doskonałe zwieńczenie sycącego obiadu. Gruszka z dodatkiem imbiru nadaje charakteru i smaku, który stanie się hitem waszych rodzinnych spotkań przy stole. Dodatkowo, kiedy w trakcie upałów złapie Was lekka niedyspozycja związana z bólem gardła – pyszne antidotum gotowe.
SKŁADNIKI:
- 1,5 kg twardych gruszek,
- 3 łyżki miodu,
- brązowy cukier – do smaku,
- 2-3 cm korzenia imbiru,
- 2 litry wody,
- 5-6 goździków,
- plastry cytryny.
Gruszki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnka i zasypujemy odrobiną cukru, dodajemy plastry imbiru, goździki – zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy miód i gotujemy na małym ogniu przez 5-10 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Podajemy schłodzony do temperatury pokojowej, z dodatkiem plastrów świeżej cytryny. Kompot doskonale nadaje się do przechowywania w słoiku. Należy go wtedy poddać procesowi pasteryzacji.