KOMPOT TRUSKAWKOWO-LANDRYNKOWY

Jesteśmy pewni, że cukierkowy kompot podbije serca i kubki smakowe domowników. Intensywny kolor, truskawkowo-landrynkowy smak z odrobiną cierpkiego rabarbaru i… już! Pyszny deser gotowy.

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg truskawek,
  • 0,4 kg rabarbaru,
  • 10 dag landrynek,
  • 2 szczypty cynamonu,
  • 1,5 l wody,
  • cukier – do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

Truskawki szypułkujemy, myjemy i wrzucamy do garnka wraz z pokrojonym w kawałki rabarbarem. Zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż owoce puszczą sok. Dodajemy cynamon i landrynki – mieszamy, aż cukierki się rozpuszczą. Jeśli chcemy otrzymać słodszy kompot lub damy więcej rabarbaru i jest zbyt cierpki – dosładzamy cukrem. Podajemy z owocami z kompotu, wystudzony do temperatury pokojowej. Taki kompot smakuje nie tylko dzieciom!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *