Tradycyjne kotlety z mięsa mielonego to prosty pomysł na obiad. W polskiej kuchni nie może ich zabraknąć! Ze szparagami idealnie sprawdzą się jako pożywny obiad. Takie danie nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, dlatego wykona je każdy. Smaczny obiad gwarantowany!
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego,
-
1 jajko,
-
1 cebula,
-
bułka tarta,
-
olej do smażenia,
-
szparagi,
-
przyprawa do mięsa mielonego (lub pieprz i czosnek),
-
sól,
-
1 czerstwa bułka.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rumiany kolor. Bułkę moczymy w wodzie. Mięso, jajko, cebulę i odciśniętą bułkę mieszamy razem z przyprawami. Całoś dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej . Smażymy na oleju z obu stron. W tym samym czasie gotujemy szparagi na średnim ogniu (około 15 minut). Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.