Krem kalafiorowy

Zupy kremy to bogactwo składników mineralnych i witamin, ponadto są niskokaloryczne i lekkostrawne. Proste w przygotowaniu-bezcenne w sytuacjach, gdy mamy mało czasu. Możemy w takiej zupie przemycić nielubiane przez dzieci warzywa. Dodatek imbiru rozgrzewa oraz dodaje wyrazistości i wyrafinowania.   

Składniki (5 porcji):

  • 500 g kalafiora,
  • 30 g świeżego imbiru,
  • 300 g ziemniaków,
  • 100 g cebuli,
  • 10 ml octu winnego – czerwonego,
  • 1 l wody,
  • 5 g kminku mielonego,
  • 2,5 g mielonej kolendry,
  • 100 ml śmietany 24%,
  • 15 ml oleju. 

PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzany olej wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kalafior, dodajemy kminek, kolendrę i imbir. Chwilę przesmażamy, następnie zalewamy wodą. Gotujemy około 40 minut. Całość miksujemy ze śmietaną. Podajemy z dodatkiem octu winnego i posiekaną, świeżą kolendrą. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *