Zupy kremy to bogactwo składników mineralnych i witamin, ponadto są niskokaloryczne i lekkostrawne. Proste w przygotowaniu-bezcenne w sytuacjach, gdy mamy mało czasu. Możemy w takiej zupie przemycić nielubiane przez dzieci warzywa. Dodatek imbiru rozgrzewa oraz dodaje wyrazistości i wyrafinowania.
Składniki (5 porcji):
- 500 g kalafiora,
- 30 g świeżego imbiru,
- 300 g ziemniaków,
- 100 g cebuli,
- 10 ml octu winnego – czerwonego,
- 1 l wody,
- 5 g kminku mielonego,
- 2,5 g mielonej kolendry,
- 100 ml śmietany 24%,
- 15 ml oleju.
PRZYGOTOWANIE:
Na rozgrzany olej wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kalafior, dodajemy kminek, kolendrę i imbir. Chwilę przesmażamy, następnie zalewamy wodą. Gotujemy około 40 minut. Całość miksujemy ze śmietaną. Podajemy z dodatkiem octu winnego i posiekaną, świeżą kolendrą. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.