Krem karmelowy z czekoladą

To bardzo prosty, ale ujmujący deser. Słodki smak, delikatny krem karmelowy i chrupiące orzeszki pistacjowe, które dodatkowo uzupełniają deser i słoną nutę. To połączenie nieco zaskoczy miłośników deserów!

Składniki (4 porcje):

  • 500 ml śmietany kremówki 36%,
  • 80 g gorzkiej czekolady,
  • 5 żółtek,
  • 80 g drobnego cukru,
  • 1 łyżka likieru kawowego, 
  • 30 g czekolady gorzkiej,
  • 25 g orzeszków pistacjowych. 

PRZYGOTOWANIE:

Śmietanę podgrzewamy na palniku, prawie do wrzenia (nie gotować). Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy do przestudzenia. Osobno roztrzepujemy rózgą kuchenną żółtka i cukier. Dodajemy przestudzoną czekoladę z kremówką. Mieszamy do powstania gładkiego kremu. Dodajemy likier i ponownie mieszamy. Wypełniamy miseczki (ramekiny) kremem i wstawiamy je do większej brytwanki wypełnionej wrzącą wodą (do połowy miseczek). Pieczemy w temperaturze 120ºC przez 50-70 minut. Gotowy deser powinien być jak galaretka, ani zbyt gęsty ani zbyt płynny. Schładzamy desery – będą gęstnieć w miarę studzenia.

Przed podaniem krem karmel polewamy rozpuszczoną czekoladą (?czekolada musi być? letnia?) i centralnie na nią kładziemy kilka orzeszków pistacjowych. Serwujemy, gdy czekolada stężeje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *