Krupnik

krupnik zdjęcie

Jego bazą jest świeże mięso i warzywa, a konsystencję reguluje się przez odpowiednią ilość kaszy i wywaru. Podajemy Wam przepis na wspaniały, tradycyjny krupnik według sprawdzonej receptury jednego z naszych Szefów Kuchni – zapraszamy do spróbowania!

Składniki (6 porcji):

  • mięso z kością – np. żeberka lub skrzydełka z kurczaka (700 g),
  • marchewka (3 duże),
  • pietruszka (2 duże),
  • por (1 sztuka),
  • seler (1 sztuka),
  • cebula (2 sztuki),
  • ziemniaki (3 duże),
  • suszone grzyby (2-3 sztuki),
  • czosnek (4 ząbki),
  • liść laurowy (2 listki),
  • ziele angielskie (5 ziaren),
  • sól, pieprz (do smaku),
  • pietruszka (do posypania),
  • kasza jęczmienna perłowa (pół szklanki),
  • kasza pęczak (pół szklanki).

Przygotowanie:

Do dużego garnka (np. 4-litrowego) wkładamy mięso z kością i zalewamy zimną wodą – około 3/4 pojemności garnka. Wstawiamy na nieduży ogień pod przykrywką, a tuż przed zawrzeniem zupy zmniejszamy gaz. Warzywa myjemy i obieramy, łupiny cebul opiekamy na gazie lub w piekarniku, aż do sczernienia. Do garnka dodajemy obrane warzywa, cebulę i grzybki. Przyprawy i czosnek umieszczamy w dużym, zamykanym zaparzaczu do herbaty i umieszczamy w garnku – dzięki temu wyjmiemy je z łatwością z zupy, a w wywarze nie będą pływały niepożądane farfocle. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz kaszę. Gotujemy wszystko przez 30 minut, do momentu ugotowania się kaszy i ziemniaków. Z zupy wyjmujemy warzywa, kroimy je w plasterki i z powrotem wrzucamy do garnka. Krupnik solimy do smaku, a przed podaniem posypujemy świeżą, drobno posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *