Jego bazą jest świeże mięso i warzywa, a konsystencję reguluje się przez odpowiednią ilość kaszy i wywaru. Podajemy Wam przepis na wspaniały, tradycyjny krupnik według sprawdzonej receptury jednego z naszych Szefów Kuchni – zapraszamy do spróbowania!
Składniki (6 porcji):
- mięso z kością – np. żeberka lub skrzydełka z kurczaka (700 g),
- marchewka (3 duże),
- pietruszka (2 duże),
- por (1 sztuka),
- seler (1 sztuka),
- cebula (2 sztuki),
- ziemniaki (3 duże),
- suszone grzyby (2-3 sztuki),
- czosnek (4 ząbki),
- liść laurowy (2 listki),
- ziele angielskie (5 ziaren),
- sól, pieprz (do smaku),
- pietruszka (do posypania),
- kasza jęczmienna perłowa (pół szklanki),
- kasza pęczak (pół szklanki).
Przygotowanie:
Do dużego garnka (np. 4-litrowego) wkładamy mięso z kością i zalewamy zimną wodą – około 3/4 pojemności garnka. Wstawiamy na nieduży ogień pod przykrywką, a tuż przed zawrzeniem zupy zmniejszamy gaz. Warzywa myjemy i obieramy, łupiny cebul opiekamy na gazie lub w piekarniku, aż do sczernienia. Do garnka dodajemy obrane warzywa, cebulę i grzybki. Przyprawy i czosnek umieszczamy w dużym, zamykanym zaparzaczu do herbaty i umieszczamy w garnku – dzięki temu wyjmiemy je z łatwością z zupy, a w wywarze nie będą pływały niepożądane farfocle. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz kaszę. Gotujemy wszystko przez 30 minut, do momentu ugotowania się kaszy i ziemniaków. Z zupy wyjmujemy warzywa, kroimy je w plasterki i z powrotem wrzucamy do garnka. Krupnik solimy do smaku, a przed podaniem posypujemy świeżą, drobno posiekaną natką pietruszki.