Kulinarna katastrofa? Poznaj nasze porady!

Przypalona, zbyt ostra lub przesolona potrawa? Spokojnie! Takie historie mogą przydarzyć się każdemu, wystarczy chwila nieuwagi! Jeśli chcecie poznać sposoby, na to jak taką potrawę uratować, przeczytajcie nasze porady!

Potrawa jest zbyt słona?

1. Do przesolonej potrawy dodaj pokrojone na duże kawałki jabłko. Nie ma konieczności krojenia owocu na drobną kostkę, ponieważ później będzie nam trudniej wyjąć je z potrawy. Gotuj jabłko wraz ze swoim daniem przez 10 minut. Wchłonie ono sól, a jedzenie nie powinno nabrać owocowego aromatu.

2. Jeżeli przesolisz zupę, włóż do niej surowego ziemniaka. Nie krój go, tylko obierz ze skórki i gotuj przez około 10 minut – warzywo wchłonie w siebie sól, a zupa będzie uratowana.

Przypalone jedzenie?

1. Jeśli taki problem przydarzył Ci się z zupą, istnieje bardzo prosta metoda na pozbycie się problemu. Włóż do garnka połówkę cebuli i gotuj przez kilka minut, a po smaku spalenizny nie będzie nawet śladu!

2. Kiedy przypalisz ziemniaki, wyrzuć te, które są spalone, a pozostałe gotuj w garnku ze świeżą wodą.

3. Jeśli przypaliło Ci się mięso, starannie odkrój spaloną część. Pozostały kawałek straci nieprzyjemny posmak, gdy dodasz sporo przypraw i poddusisz go w sosie.

4. Nigdy nie mieszaj przypalonej potrawy – danie wyciągaj delikatnie, warstwami. To, co na górze, będzie najmniej przypalone i prawdopodobnie da się jeszcze wykorzystać. Jeżeli jednak zamieszasz potrawę, prawdopodobieństwo uratowania jest dużo mniejsze.

Zbyt ostra potrawa?

1. Dodaj do zbyt pikantnego dania odrobinkę soku z cytryny – dzięki niemu nieprzyjemny smak zostanie nieco zneutralizowany.

2. Ratunkiem może okazać się również nabiał – dołóż do ostrej potrawy trochę śmietany lub jogurtu naturalnego, a danie nie będzie aż tak pikantne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *