KURCZAK Z LEKKO PIKANTNYMI WARZYWAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Dobre składniki nie potrzebują zbyt wielu dodatków i doskonale bronią się samodzielnie. Wystarczy odrobina wyrazistego smaku ulubionych sosów, a popularna pierś z kurczaka i ulubione warzywa nabierają niepowtarzalnego charakteru. 

SKŁADNIKI:

  • 100 g piersi z kurczaka,
  • 200 g ulubionych warzyw: cukinia, bakłażan, marchewka, czerwona papryka,
  • 20 ml sosu sojowego Teryjaki Kikkoman,
  • 3 g TABASCO® Red,
  • 30 ml oliwy Olivana,
  • 50 ml sosu słodko-kwaśnego Aiko.

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka kroimy w grube paski i marynujemy w sosie sojowym Teryjaki Kikkoman – pozostawiając na  około 30 minut. Warzywa myjemy. Cukinię i bakłażana kroimy na plastry, marchew w słupki, paprykę w ćwiartki – marynujemy w oliwie, z dodatkiem soli, sosu sojowego, z dodatkiem  TABASCO®  Red i słodko-kwaśnego sosu Aiko. Mięso grillujemy na ruszcie, a warzywa odsączamy z marynaty i pieczemy zawinięte w folię aluminiową lub na specjalnie do tego przeznaczonej tacce. W trakcie grillowania możemy polewać je pozostałą marynatą, dzięki czemu pozostaną soczyste i chrupiące. Proste i pyszne danie, które kusi zapachem, pięknymi kolorami warzyw i smakuje doskonale.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *