Kurki w śmietanie

To proste i szybkie danie doskonale komponuje się z mięsem (szczególnie drobiowym). Tak przygotowane kurki można też pochłaniać za pomocą łyżki i grubej kromki ciemnego pieczywa. Pycha!

Składniki:

  • grzyby kurki (600 g),
  • cebula (1 duża),
  • koperek (1/4 pęczka),
  • masło (4 łyżki),
  • śmietana 12% (400 g).

Najpierw czyścimy kurki z liści, ziemi i innych zanieczyszczeń. Większe sztuki kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni o grubym dnie roztapiamy masło i szklimy plasterki cebuli. Po podsmażeniu cebuli na patelni lądują kurki, które smażymy około 10 minut. Zaraz po tym, gdy puszczą sok na patelnię wrzucamy 2/3 drobno pokrojonego koperku. Teraz musimy dać kurkom i koperkowi czas, aby połączyły się smaki i aromaty. Po 20 minutach spokojnego duszenia dodajemy śmietanę, sól, pieprz i resztę koperku. Całość dusimy jeszcze chwilę, aby sos zgęstniał.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *