Kurki i ich niepowtarzalny smak!

Czekamy na nie przez wiele miesięcy, ale ze świadomością, że warto! Kurki, bo o nich mowa, pojawiają się zwykle w okolicach czerwca i w zależności od pogody, cieszą nas swoim smakiem aż do jesieni. Charakteryzuje je miodowa barwa oraz delikatnie pieprzny smak. O ich wyjątkowości przekonani są również nasi Szefowie Kuchni, którzy ułożyli dla Was pyszne dania, w których królować będą te grzyby. Zapraszamy do ich skosztowania już w przyszłym tygodniu. Wcześniej możecie spróbować przyrządzić je samodzielnie. Sprawdźcie inspirujący przepis, jaki dla Was przygotowaliśmy!

Serowe quiche z kurkami

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko

Składniki na nadzienie:

  • 200 g kurek
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek tartego parmezanu lub grana padano
  • ok. 60 g tartego sera np. cheddar
  • ok. 60 g sera koziego (lub brie, camembert)
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • Oraz rukola z winegretem (do posypania)

PRZYGOTOWANIE: Dużą formę na tartę posmarować masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę masło oraz sól. Rozcierać palcami masło z mąką lub zmiksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko lub odrobinę lodowatej wody i miksować dalej lub ręką zacząć łączyć składniki w kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm o średnicy większej niż średnica formy (odkroić zbędne ciasto w przypadku mniejszej formy). Ciasto przenieść do formy i wyłożyć nim dno oraz boki (starajmy się aby ciasto było w jednym kawałku). Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na około 15-30 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Formę z ciastem (dno i boki) okryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię i piec przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.

Piekarnik nastawić na 150 stopni C. W misce wymieszać trzepaczką lub rózgą śmietankę z żółtkami oraz startym parmezanem i serem, doprawić solą i grubo zmielonym pieprzem. Kurki oczyścić, najlepiej szorstką stroną wilgotnej gąbki, czyli bez płukania. Większe grzyby można przekroić. Rozgrzać patelnię razem z masłem i pokrojonym czosnkiem, smażyć przez około 2 – 3 minuty. Wrzucić kurki i smażyć na większym ogniu przez około 5 – 7 minut, aż pozbędą się wody. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Kurki ostudzić i dodać do masy jajecznej, wymieszać. Formę postawić na wysuniętej kratce nagrzanego piekarnika, delikatnie wlać masę jajeczną, wcisnąć plasterki sera koziego. Zamknąć piekarnik i piec przez około 35 minut lub do czasu aż masa zastygnie, ale przy dotknięciu palcem będzie jeszcze miękka. Odczekać kilka minut przed pokrojeniem. Udekorować rukolą wymieszaną z winegretem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *