Kutia

Kutia to jedna z 12 tradycyjnych wschodniosłowiańskich potraw wigilijnych – jest znana przede wszystkim na Ukrainie, w Białorusi, Rosji i Litwie. Jest bardzo słodka, zawiera w sobie mnóstwo odżywczych składników – orzechów, rodzynek, pszenicy i maku. Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez kutii – a Wy?

Składniki (2 porcje):

  • mak (50 g),
  • pszenica (25 g),
  • miód (1 łyżeczka),
  • cukier (1 łyżka),
  • migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe (po 1 łyżce),
  • rodzynki (1 łyżka),
  • kandyzowana skórka pomarańczowa (1 łyżeczka).

Przygotowanie:

Pszenicę i mak w osobnych miseczkach zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na noc w wodzie. Następnego dnia pszenicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do osiągnięcia miękkości – około 30 minut. Przepłukany mak dokładnie odsączamy z wody i mielimy w maszynce do mięsa 2 razy. Gładko przemielony mak łączymy z miodem i cukrem, następnie do masy dodajemy przestudzoną pszenicę. Bakalie zalewamy wrzątkiem, następnie orzechy obieramy ze skórek i drobno siekamy. Rodzynki parzymy wrzątkiem i kroimy na kawałki. Bakalie dodajemy do przygotowanej masy makowo-pszenicznej, na samym końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Kutię podajemy schłodzoną.

1 Komentarz

Skomentuj Krysia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *