Lasagne klasyczne

Włosi kochają makaron pod różnymi postaciami. Lasagne stworzono do zapiekania. Nie ma bardziej klasycznej odmiany tego dania niż to z mięsem mielonym, pomidorami i sosem beszamelowym.

Składniki na lasagne (4 porcje):

  • makaron do lasagne (1 opakowanie),
  • mięso mielone wieprzowe i wołowe (500 g),
  • pomidory krojone w puszce (rekomendujemy pomidory Pellati, 400 g),
  • pulpa pomidorowa (100 g),
  • ser mozzarella (250 g),
  • ser żółty tarty (250 g),
  • cebula (1 średnia),
  • czosnek (1 ząbek),
  • olej lub oliwa (2 łyżki).

Składniki na sos beszamelowy:

  • masło (1 łyżka),
  • mąka pszenna (2 łyżki),
  • mleko (1,5 szklanki).

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek wyciskamy praską. Podgrzewamy trochę oleju na patelni i wrzucamy cebulę aż do zeszklenia. Szybko dorzucamy czosnek i podsmażamy minutę. Następnie do patelni dodajemy mięso wraz z oregano, solą i pieprzem (nie przesadzajmy na początku z doprawianiem, lepiej zrobić to pod koniec). Smażymy aż do zrumienienia mięsa. Następnie dodajemy pomidory z puszki, intensywnie mieszamy i dusimy całość około dwóch minut. Odstawiamy patelnię z ognia.

Czas na sos beszamelowy. Do jego przygotowania potrzebujemy mąkę, masło, mleko i… trochę cierpliwości. Najpierw roztapiamy w niewielkim rondelku masło. Następnie dodajemy do masła mąkę i dokładnie, energicznie mieszamy. Teraz garnek ściągamy z ognia, wlewamy mleko i całość znów energicznie mieszamy. Idealny sos beszamelowy ma aksamitną strukturę i jest pozbawiony grudek. Teraz garnek wraca na średni ogień aż do zagotowania. Trzeba pamiętać, aby nie przerywać mieszania, aż sos zgęstnieje – to kluczowe. Ściągamy garnek z ognia.

Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni Celsjusza. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy trochę mięsnego sosu, tak aby przykryło całe dno. Następnie na sos kładziemy płaty makaronu lasagne. Na makaron wylewamy sos beszamelowy i plastry sera mozzarella. Teraz na szczyt wędrują płaty makaronu lasagne, a następnie zgodnie z kolejnością mięsny sos, beszamel i mozzarella. Pamiętajmy, aby ostatnią warstwę kończył makaron, który możemy polać pulpą pomidorową i ułożyć na niego mozzarellę. Teraz naczynie ląduje w piekarniku, w którym pozostawiamy go około 30-40 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *