Lasagne ze szpinakiem

Lasagne nigdy się nie nudzi. Jednym z powodów jest to, że istnieje niezliczona ilość przepisów na przygotowanie tego pysznego makaronu. Co powiecie na szpinak i sos beszamelowy? My powiemy smacznego!

Składniki (12 porcji):

  • szpinak w liściach mrożony (1,5 kg),
  • cebula (3 sztuki),
  • czosnek (5 ząbków),
  • śmietana kremówka (500 ml),
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku),
  • makaron do lasagne (1 opakowanie 0,5 kg),
  • ser żółty/tarty ser mozzarella (0,5 kg).

Sos beszamelowy:

  • masło (3/4 kostki),
  • mąka (3/4 szklanki),
  • mleko (2 litry),
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa (do smaku).

Przygotowanie:

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażymy na patelni aż do zeszklenia. Następnie dodajemy czosnek. Po chwili dorzucamy rozmrożony szpinak i smażymy przez chwilę razem. Do farszu dodajemy śmietanę i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Teraz czas na sos beszamelowy.

Do metalowego garnka (najlepiej z podwójnym dnem) wrzucamy masło i czekamy, aż się rozpuści. Dodajemy do niego mąkę i robimy zasmażkę. Po chwili zalewamy ją mlekiem, doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową, a następnie mieszamy aż do zagotowania się sosu. Nasz sos powinien być gęsty.

Na dno dużej blachy lub naczynia żaroodpornego wlewamy cienką warstwę sosu beszamelowego. Na niej układamy pierwszą warstwę makaronu do lasagne i znów zalewamy sosem beszamelowym – tak, aby sos dobrze przykrył warstwę makaronu. Następnie równo rozkładamy połowę farszu szpinakowego i posypujemy 1/3 startego sera. Z następną warstwą postępujemy identycznie – najpierw wlewamy warstwę sosu beszamelowego, pozostałą część farszu, 1/3 startego sera, a na wierzch ostatnią warstwę makaronu. Zalewamy ją pozostałym sosem beszamelowym i resztą sera. Do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza wstawiamy naczynie z lasagne, i pieczemy przez około 60 minut.

Porada:

Jeżeli ser zbyt szybko się przypieka, można zmniejszyć temperaturę piekarnika i wydłużyć czas pieczenia. Aby potrawie nadać więcej wyrafinowanego, włoskiego smaku każdą warstwę i wierzch potrawy można dodatkowo posypać parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *