Lato zamknięte w słoiku

Przy odrobinie wysiłku, smak letnich owoców może pozostać z nami na dłużej, a nawet umilać zimowe poranki. Z odsieczą na jesienną i zimową chandrę przychodzą bowiem dżemy i konfitury, które warto przygotować właśnie teraz. Możliwości jest naprawdę wiele! W słoikach możemy umieścić wszystkie smaki, które uwielbiamy latem! Przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji!

Konfitura jagodowa z anyżkiem

Składniki:

  • 300 g jagód
  • 1 łyżka wody
  • 3 gwiazdki anyżu (tzw. anyż gwiazdkowaty)/li>
  • 100 g cukru

PRZYGOTOWANIE: Jagody umyć, przebrać i włożyć do garnka, wlać 1 łyżkę wody, dodać gwiazdki anyżu i na bardzo małym ogniu mieszając podgrzewać. Gdy jagody puszczą sok, pogotować je jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu, a następnie wsypać cukier. Gotować mieszając przez około 10 minut lub do czasu aż powidła będą odpowiednio gęste. Słoik wyparzyć w gorącej wodzie. Do wyparzonego i suchego słoika włożyć powidła, zakręcić czystą pokrywką i odwrócić do góry dnem. Ostudzić, a następnego dnia słoik odwrócić i odstawić w chłodne miejsce.

Dżem brzoskwiniowy

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg brzoskwiń
  • 1 i 1/2 kg cukru
  • sok z jednej cytryny

PRZYGOTOWANIE: Brzoskwinie obrać, usunąć pestki, pokroić. Włożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować na dużym ogniu, zebrać pianę, zmniejszyć ogień i gotować aż dżem zgęstnieje i zmniejszy objętość o połowę (dodatkowo zastygnie po ostudzeniu). Podczas gotowania mieszać od czasu do czasu i uważać aby dżem nie przypalał się. Gorący dżem nałożyć do słoików, zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Nie wymaga pasteryzowania.

Dżem śliwkowy z cynamonem i goździkami

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek mocno dojrzałych
  • 0,5 kg cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 goździki

PRZYGOTOWANIE:

Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Włożyć do dużej miski, zasypać cukrem i odstawić w chłodne miejsca na kilka godzin. Około 3/4 śliwek wraz z wytworzonym sokiem przełożyć do garnka, dodać cynamon i goździki i smażyć na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie dodać do garnka pozostałe śliwki i smażyć jeszcze 30 min często i ostrożnie mieszając, tak by nie porozgniatać wszystkich owoców. Gdy masa zgęstnieje przełożyć gorący dżem do wyparzonych słoików, od razu zamknąć i ustawić do góry nogami. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *