Składniki:
- 300 g jagód
- 1 łyżka wody
- 3 gwiazdki anyżu (tzw. anyż gwiazdkowaty)/li>
- 100 g cukru
PRZYGOTOWANIE:
Jagody umyć, przebrać i włożyć do garnka, wlać 1 łyżkę wody, dodać gwiazdki anyżu i na bardzo małym ogniu mieszając podgrzewać. Gdy jagody puszczą sok, pogotować je jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu, a następnie wsypać cukier. Gotować mieszając przez około 10 minut lub do czasu aż powidła będą odpowiednio gęste. Słoik wyparzyć w gorącej wodzie. Do wyparzonego i suchego słoika włożyć powidła, zakręcić czystą pokrywką i odwrócić do góry dnem. Ostudzić, a następnego dnia słoik odwrócić i odstawić w chłodne miejsce.
Dżem brzoskwiniowy
Składniki:
- 1 i 1/2 kg brzoskwiń
- 1 i 1/2 kg cukru
- sok z jednej cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Brzoskwinie obrać, usunąć pestki, pokroić. Włożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier i sok z cytryny. Zagotować na dużym ogniu, zebrać pianę, zmniejszyć ogień i gotować aż dżem zgęstnieje i zmniejszy objętość o połowę (dodatkowo zastygnie po ostudzeniu). Podczas gotowania mieszać od czasu do czasu i uważać aby dżem nie przypalał się. Gorący dżem nałożyć do słoików, zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Nie wymaga pasteryzowania.
Dżem śliwkowy z cynamonem i goździkami
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek mocno dojrzałych
- 0,5 kg cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 goździki
PRZYGOTOWANIE:
Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Włożyć do dużej miski, zasypać cukrem i odstawić w chłodne miejsca na kilka godzin. Około 3/4 śliwek wraz z wytworzonym sokiem przełożyć do garnka, dodać cynamon i goździki i smażyć na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie dodać do garnka pozostałe śliwki i smażyć jeszcze 30 min często i ostrożnie mieszając, tak by nie porozgniatać wszystkich owoców. Gdy masa zgęstnieje przełożyć gorący dżem do wyparzonych słoików, od razu zamknąć i ustawić do góry nogami. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.