Lemoniada cytrynowa z dodatkiem cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej smakiem przypomina uwielbianą przez dzieci i dorosłych szarlotkę. Mocno schłodzona doskonale orzeźwia i gasi pragnienie nawet wtedy, gdy w termometrach zaczyna brakować skali.
SKŁADNIKI:
- 1 l wody mineralnej,
- 10 dag miodu lipowego,
- 10 dag cukru,
- 1 cytryna – otarta skórka i sok,
- mała laska cynamonu,
- 4 goździki,
- tarta gałka muszkatołowa,19
- plastry cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
Wodę gotujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Do gorącego syropu dodajemy przyprawy i miód. Mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia miodu. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Studzimy, odcedzamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Lemoniadę podajemy mocno schłodzoną z plasterkami świeżej cytryny.