LEMONIADA CYTRYNOWO-CYNAMONOWA

Lemoniada cytrynowa z dodatkiem cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej smakiem przypomina uwielbianą przez dzieci i dorosłych szarlotkę. Mocno schłodzona doskonale orzeźwia i gasi pragnienie nawet wtedy, gdy w  termometrach zaczyna brakować skali. 

SKŁADNIKI:

  • 1 l wody mineralnej,
  • 10 dag miodu lipowego,
  • 10 dag cukru,
  • 1 cytryna – otarta skórka i sok,
  • mała laska cynamonu,
  • 4 goździki,
  • tarta gałka muszkatołowa,19
  • plastry cytryny.

PRZYGOTOWANIE:

Wodę gotujemy z cukrem i sokiem z cytryny. Do gorącego syropu dodajemy przyprawy i miód. Mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia miodu. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Studzimy, odcedzamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Lemoniadę podajemy mocno schłodzoną z plasterkami świeżej cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *