Łosoś norweski on-side podany na pure z zielonego groszku i mięty

Grillowany łosoś one-side w wersji z dodatkiem puree z zielonego groszku i mięty, z dodatkiem sosu mousseline to wyszukane danie, idealne  na wyjątkowe okazje. Zniewalający efekt końcowy robi dużo większe wrażenie niż czas jaki potrzebny jest na przygotowanie tej potrawy! Jeśli już nabraliście apetytu, to z pewnością chętnie skorzystacie ze wskazówek specjalisty – Roberta Kopacza!

Składniki (4 porcje)

  • łosoś norweski – filet (1300 g),
  • woda (100 ml),
  • marynata (60 g).
  • sól morska (30 g).

Puree

  • groszek zielony (300 g),
  • liście mięty (2 g),
  • Rama 24% (30 g),
  • sól, cukier (do smaku).

Sos mousseline

  • sos holenderski płynny (300 ml),
  • białe wino (50 ml),
  • Rama 31% (160 ml),
  • sól (2 g).

Wykonanie:

Łososia czyścimy i  kroimy na porcje. Następnie umieszczamy je we wcześniej przygotowanej solance na 1,5 godziny. Łososia grillujemy jedynie od strony skóry pod przykryciem na ramie coulinesse.

Groszek gotujemy do miękkości i przecieramy przez sito, następnie dodajemy do niego pokrojoną miętę i Ramę 24%. Sos holenderski łączymy ze śmietaną i białym winem, następnie przelewamy do syfonu i kompresujemy dwoma nabojami. Na talerzu kładziemy grillowaną porcję łososia, puree z groszku oraz dekorujemy sosem mousseline. Nasze danie jest gotowe!

   

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *