Mac & cheese

Uwielbiany przez mieszkańców USA makaron z sosem serowym, podbije serca i podniebienia Twoich gości i domowników. Wersja na słono lub na słodko – wybór pozostaje kwestią gustu. Podany z lekką, ziołową herbatą będzie hitem w Twojej kuchni.

SKŁADNIKI:

  • 500 g makaronu świderki lub muszelki,
  • 50 g masła,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • 400 ml mleko,
  • 250 g sera – cheddar lub gouda,
  • sól, pieprz, cukier,
  • gałka muszkatołowa,
  • cynamon.

PRZYGOTOWANIE:

Roztapiamy w garnku masło i dodajemy mąkę, gdy składniki się połączą zalewamy je mlekiem – cały czas mieszając. W chwili, gdy mleko się zagotuje, dokładamy stary ser i doprawiamy w zależności od gustów – na słono: gałką, solą i pieprzem, a na słodko odrobiną soli, a gotowe danie posypujemy cukrem i cynamonem.

Makaron gotujemy al dente i podajemy polany serowym sosem.  Możemy również wyłożyć makaron z sosem do formy o pojemności 400 ml i przed podaniem zapiec w piekarniku, w temperaturze 200°C, przez około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *