Uwielbiany przez mieszkańców USA makaron z sosem serowym, podbije serca i podniebienia Twoich gości i domowników. Wersja na słono lub na słodko – wybór pozostaje kwestią gustu. Podany z lekką, ziołową herbatą będzie hitem w Twojej kuchni.
SKŁADNIKI:
- 500 g makaronu świderki lub muszelki,
- 50 g masła,
- 2-3 łyżki mąki,
- 400 ml mleko,
- 250 g sera – cheddar lub gouda,
- sól, pieprz, cukier,
- gałka muszkatołowa,
- cynamon.
PRZYGOTOWANIE:
Roztapiamy w garnku masło i dodajemy mąkę, gdy składniki się połączą zalewamy je mlekiem – cały czas mieszając. W chwili, gdy mleko się zagotuje, dokładamy stary ser i doprawiamy w zależności od gustów – na słono: gałką, solą i pieprzem, a na słodko odrobiną soli, a gotowe danie posypujemy cukrem i cynamonem.
Makaron gotujemy al dente i podajemy polany serowym sosem. Możemy również wyłożyć makaron z sosem do formy o pojemności 400 ml i przed podaniem zapiec w piekarniku, w temperaturze 200°C, przez około 15 minut.