Magiczny dodatek

Kikkoman_seasoning-1

Jednym z największych osiągnięć kuchni azjatyckiej jest sos sojowy. Ta, uniwersalna przyprawa z powodzeniem stosowana jest już na wszystkich kontynentach do przyrządzania i przyprawiania przeróżnych dań – od burgerów zaczynając, na pierogach i deserach kończąc. W czym tkwi sekret prawdziwego sosu sojowego?

Unternehmen_Bild1_17

Stara zasada szefów kuchni mówi, że dobre rzeczy, robi się z dobrych rzeczy. Czyli o smaku dania decyduje jakość składników, z których powstaje. Nie inaczej jest w przypadku sosu sojowego. Na rynku dostępne są bardzo różne rodzaje i marki, niektóre niskiej jakości. Jak wybrać najlepszy sos sojowy?

Ważne warzenie Tradycyjny sos sojowy wytwarzany jest z czterech składników: ziaren soi i pszenicy, wody i soli. Składniki są poddawane długotrwałemu procesowi warzenia. Odpowiednia długość całego procesu jest niezwykle istotna dla jakości sosu sojowego. Niektórzy producenci, aby ten czas skrócić stosują chemiczne dodatki które odbijają się negatywnie na smaku. Nie należy do nich Kikkoman który warzy prawdziwy sos sojowy przez sześć miesięcy. Korzenie tej wyjątkowej japońskiej firmy sięgają 1630 roku. Dzięki poszanowaniu tradycji i dbałości o jakość produkty marki Kikkoman są znane i cenione na całym świecie, a wielkim wyróżnieniem jest to, że produkty tej firmy od lat stale goszczą na dworze cesarza Japonii.
product-pl

Czy wiesz, że…

Butelka, w której sprzedawany jest sos sojowy Kikkoman stała się wzorem doskonałego wzornictwa. Zaprojektował ją w 1961 roku znany japoński designer Kenji Ekuan. Jego dewiza brzmi: „Design to źródło, które ma służyć poprawie naszego życia“. Właśnie dlatego butelka ma przyjemne w dotyku obłe kształty i specjalny dozownik, który pozwala na odmierzanie odpowiednich porcji sosu.

Butelkę można podziwiać nie tylko na naszych stołach, ale również w Centrum Designu Nadrenii Północnej-Westfalii i w Museum of Modern Art w Nowym Jorku, gdzie stoi obok największych dzieł wzornictwa przemysłowego.

Sos sojowy to przyprawa, która wzbogaci smak potraw, zarówno podczas ich gotowania, jak i na talerzu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *