Jednym z największych osiągnięć kuchni azjatyckiej jest sos sojowy. Ta, uniwersalna przyprawa z powodzeniem stosowana jest już na wszystkich kontynentach do przyrządzania i przyprawiania przeróżnych dań – od burgerów zaczynając, na pierogach i deserach kończąc. W czym tkwi sekret prawdziwego sosu sojowego?
Stara zasada szefów kuchni mówi, że dobre rzeczy, robi się z dobrych rzeczy. Czyli o smaku dania decyduje jakość składników, z których powstaje. Nie inaczej jest w przypadku sosu sojowego. Na rynku dostępne są bardzo różne rodzaje i marki, niektóre niskiej jakości. Jak wybrać najlepszy sos sojowy?
Czy wiesz, że…
Butelka, w której sprzedawany jest sos sojowy Kikkoman stała się wzorem doskonałego wzornictwa. Zaprojektował ją w 1961 roku znany japoński designer Kenji Ekuan. Jego dewiza brzmi: „Design to źródło, które ma służyć poprawie naszego życia“. Właśnie dlatego butelka ma przyjemne w dotyku obłe kształty i specjalny dozownik, który pozwala na odmierzanie odpowiednich porcji sosu.
Butelkę można podziwiać nie tylko na naszych stołach, ale również w Centrum Designu Nadrenii Północnej-Westfalii i w Museum of Modern Art w Nowym Jorku, gdzie stoi obok największych dzieł wzornictwa przemysłowego.
Sos sojowy to przyprawa, która wzbogaci smak potraw, zarówno podczas ich gotowania, jak i na talerzu.