Przedstawiamy zielony pomysł na obiad! Jeśli nigdy nie próbowaliście zrobić pesto – teraz macie okazję. Pesto Grzegorza to autorski przepis jednego z naszych wspaniałych Szefów Kuchni. Smacznego zielonego!
Składniki:
- 250 g makaronu penne,
- 50 g świeżego szpinaku,
- garść natki pietruszki,
- garść kiełków rzodkiewki.
Pesto Grzegorza:
- natka pietruszki,
- 15 g rukoli,
- 17 g orzechów włoskich,
- 75 ml oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka miodu,
- 15 g parmezanu,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
Przygotowanie pesto Grzegorza:
łączymy ze sobą za pomocą blendera kolejno: natkę pietruszki, rukolę, orzechy włoskie, oliwę i miód. Dodajemy parmezan i dwa ząbki czosnku. Wszystko ponownie blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Gotowe pesto łączymy na patelni z makaronem. Podsmażamy go kilka minut. Siekamy szpinak i dodajemy na patelnię.
Gotową potrawę posypujemy parmezanem, natką pietruszki i kiełkami rzodkiewki.