Makaron z pesto z pietruszki i rukoli

Przedstawiamy zielony pomysł na obiad! Jeśli nigdy nie próbowaliście zrobić pesto – teraz macie okazję. Pesto Grzegorza to autorski przepis jednego z naszych wspaniałych Szefów Kuchni. Smacznego zielonego!

Składniki:

  • 250 g makaronu penne,
  • 50 g świeżego szpinaku,
  • garść natki pietruszki,
  • garść kiełków rzodkiewki.

Pesto Grzegorza:

  • natka pietruszki,
  • 15 g rukoli,
  • 17 g orzechów włoskich,
  • 75 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 15 g parmezanu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz. 

PRZYGOTOWANIE: Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Przygotowanie pesto Grzegorza: łączymy ze sobą za pomocą blendera kolejno: natkę pietruszki, rukolę, orzechy włoskie, oliwę i miód. Dodajemy parmezan i dwa ząbki czosnku. Wszystko ponownie blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Gotowe pesto łączymy na patelni z makaronem. Podsmażamy go kilka minut. Siekamy szpinak i dodajemy na patelnię. Gotową potrawę posypujemy parmezanem, natką pietruszki i kiełkami rzodkiewki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *