MAKARON Z PESTO

Świeżo zmiksowana bazylia, orzechy włoskie, słonecznik, olej rzepakowy nierafinowany, plastry sera parmezan, sól, pieprz – to nasza propozycja na pesto!

Makaron własnej produkcji, na bazie wysokiej jakości semoliny bogatej w białko i składniki mineralne, z dodatkiem jaj z ekologicznej hodowli, zadowoli nawet najbardziej wysublimowane podniebienia.

Dzięki połączeniu wszystkich składników, które nie są poddawane obróbce termicznej, powstaje potrawa o niepowtarzalnym bukiecie smaku, bogata w witaminy, minerały i cenne dla zdrowia wartości odżywcze. Bazylia nie tylko podkreśla smak dania, ale również poprawia przyswajanie składników pokarmowych, łagodząc często występujące problemy niestrawności. Orzechy włoskie to naturalny przeciwutleniacz, antyoksydant, a zarazem źródło wartościowego białka, błonnika, witamin i soli mineralnych. Olej rzepakowy nierafinowany, dostarcza witamin: A, E, K i D2, która w organizmie przekształca się w witaminę D3 – niezbędną dla naszego sprawnego funkcjonowania, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. To również źródło niezastąpionych, nienasyconych kwasów tłuszczowych o korzystnych dla zdrowia proporcjach omega-3 i 6. Pomidorki koktajlowe śmiało można nazwać witaminową bombą (C, E, PP i K), źródłem makro i mikroelementów zaczynając od żelaza, przez potas, miedź, wapń, aż po mangan i kobalt. Stanowią one istotny składnik dania, lecz są również estetycznym i smacznym elementem dekoracyjnym. Słonecznik, dzięki zawartości witamin E z grupy B, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, dostarcza również magnezu, który ma niezwykle dobroczynny wpływ na sprawne funkcjonowanie serca i układu krwionośnego, a także istotnego dla budulca kości – wapnia. Zawarty w nim potas – nazywany „pierwiastkiem życia” – pomaga regulować gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Nie należy zapominać o dobroczynnym działaniu cynku, miedzi, manganu i selenu, których znaczne ilości zgromadzone są w niepozornych ziarnach słonecznika. Wystarczy więc odpowiedni dobór składników, aby z pozoru proste smaki przyczyniły się do powstania wyjątkowego dania – zarówno pod względem estetycznym, smakowym, jak i – przede wszystkim – niepowtarzalnie wartościowym dla ludzkiego organizmu.

Zatem smacznego i na zdrowie 🙂

Autor: Mirosław Król

Oryginał na stronie Krakowskiego Klastra Gastronomicznego www.krakowskiklaster.pl => MAKARON Z PESTO

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *