Wielu osobom, na hasło „marchewka z groszkiem” przed oczami staje koszmar z przedszkolnej, lub szkolnej stołówki. Rzeczywiście, często to danie, delikatnie mówiąc, pozostawiało wiele do życzenia. Ale z traumą trzeba walczyć, tym bardziej, że marchewka z groszkiem to jeden z najlepiej dobranych duetów w kuchni. A my proponujemy Wam ten duet w wydaniu zaskakującym i wyrafinowanym.
Składniki (6-8 porcji):
- marchewka baby lub pokrojona w kostkę (500 g),
- groszek cukrowy świeży lub mrożony (200 g),
- śmietanka kremówka (300 ml),
- kwasek cytrynowy,
- miód (3 łyżki),
- sól, cukier (do smaku).
Przygotowanie:
Marchewkę gotujemy w osolonej wodzie (pamiętajmy, aby nie przesadzić – powinna być al dente). W garnku rozpuszczamy miód, dodajemy ugotowaną marchewkę i zalewamy śmietaną. Gotujemy całość do momentu, gdy śmietanka się zagotuje, a marchewki będą miękkie. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy kwasek cytrynowy. Jego zadaniem będzie zagęszczenie śmietanowego sosu (pamiętajcie, że po dodaniu kwasku, śmietany nie można już gotować).. Po 5 minutach (w takim czasie śmietana powinna zgęstnieć) sprawdzamy smak marchewek – jeżeli są zbyt kwaśne, dodajemy cukier, a jeśli zbyt słodkie – więcej kwasku cytrynowego, aż do uzyskania odpowiadającego nam smaku. Na samym końcu dodajemy groszek. Danie gotowe, smacznego!
Porada:
Dla zróżnicowania smaku potrawy, można dodać startą skórkę z połowy pomarańczy lub sok z wyciśniętej połówki pomarańczy. Polecamy ównież eksperymenty z imbirem – świeżo startym lub sproszkowanym. Imbir potrafi zaskoczyć.