Gotowi na marokańską przygodę? Spróbujcie tej kuszącej, pysznej zupy z soczewicy, a po odejściu od stołu pozostanie wrażenie że Maroko jest zdecydowanie bliżej, niż nam się wydawało!
Składniki (4 porcje):
- czerwona soczewica (150 g),
- ciecierzyca (1 puszka – 450 g),
- fasola „Jaś” (400 g),
- krojone pomidory (1 puszka – 400 g),
- cebula (1 duża),
- marchew (1 sztuka),
- seler naciowy (1 łodyga),
- czosnek (2 ząbki),
- oliwa z oliwek (1 łyżka),
- mielony kardamon, pieprz cayenne, kmin rzymski (po 1/2 łyżeczki),
- świeży imbir (2 cm korzenia).
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek siekamy drobniuteńko. Obrany korzeń świeżego imbiru kroimy w cienkie plasterki. Do garnka o grubym dnie wlewamy 2 łyżki oliwy i smażymy na niej cebulę, czosnek i imbir. Pamiętajmy jednak by nie przesadzić, bo spalony czosnek jest gorzki. Po chwili wlewamy litr wody, a następnie dodajemy soczewicę, ciecierzycę i fasolę „Jaś” oraz pokrojoną w kostkę marchew i seler naciowy. W garnku lądują również wszystkie przyprawy, których aromat w ciągu chwili zawładnie waszą kuchnią. Ważne, aby zupę doprowadzić szybko do wrzenia, by po chwili zmniejszyć ogień. W taki sposób gotujemy całość około godziny lub dłużej. Musimy dać czas fasoli i ciecierzycy na zmięknięcie. Po tym czasie można od razu podać zupę lub zblendować ją na gładką masę. Jest też wariant trzeci – blendujemy połowę zupy i wlewamy ją do niezmiksowanej części. Po wymieszaniu – podajemy.