Meksykańska jajecznica

Czasem jeden charakterystyczny składnik wystarczy, by zupełnie banalne danie stało się wyjątkowe. Tak też jest z jajecznicą, zdecydowana ilość akcentów z kuchni meksykańskiej sprawia, że nie można porównać jej do żadnej innej! Pyszności!

SKŁADNIKI:

  • 1 tortilla kukurydziana, pocięta w cienkie paski,
  • 2-3 jajka,
  • 1 średni pomidor,
  • 1 cebula dymka,
  • 1 mała papryczka chili, bardzo drobno posiekana, bez pestek,
  • szczypta grubej soli,
  • olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:

Paski tortilli podpiekamy na złoto i przekładamy do suchej miseczki.  Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną cebulę, pomidora bez skórki – pokrojonego w kostkę i paprykę chili. Smażymy, cały czas mieszając. Jajka rozbijamy do osobnego naczynia i roztrzepujemy na gładką masę. Dodajemy sól i wlewamy do podpieczonych warzyw. Poziom ścięcia masy jajecznej zależy od tego, co lubimy. Podajemy z chrupiącymi kawałkami tortilli i grubą solą. Mmm… naprawdę idealna.

2 komentarze

  • Darosław pisze:

    Wydaje mi się, że Państwo przekroczyli granicę między jajecznicą, a omletem. Z mojego ponad 20-letniego doświadczenia kłóci się słowo jajecznica i „Jajka … roztrzepujemy na gładką masę”. Mając 10 lat potrafiłem przyrządzać omlety, jajka sadzone i jajecznice.
    Jajecznicę zawsze mieszałem dopiero na patelni natomiast przygotowanie omletu lub omletu biszkoptowego wymagało roztrzepania jaj nim się je wleje na patelnię. Omlet i jajecznicę jestem w stanie przygotować na słodko i wytrawnie.

    • Redakcja pisze:

      Dziękujemy za opinię, tym bardziej od osoby, którą interesuje sztuka kulinarna. Proszę jednak nie podchodzić do tematu, aż tak poważnie. W kuchni stawiamy na smak, kreację i inspirację, kierując się równie długim doświadczeniem, a tak przygotowana jajecznica jest pyszna, choć oczywiście nie ma przeciwwskazania by rozbijać jajka bezpośrednio na patelnię i tam dokładnie rozmieszać.

Skomentuj Darosław Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *