SKŁADNIKI:
- garść łuskanych pestek dyni,
- 70 dag obranych i oczyszczonych dużych krewetek,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka czerwonego octu winnego,
- 1 łyżeczka sosu Worcester,
- 1/4 poszatkowanej papryczki jalapeño,
- 1 ząbek czosnku drobno pokrojonego,
- 1 mała główka sałaty rzymskiej,
- 1 jabłko obrane i pokrojone w słupki,
- 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojona w cienkie plasterki,
- 70-80 g sera Cotija (można go zastąpić serem feta).
PRZYGOTOWANIE:
W piekarniku, rozgrzanym do 180°C lub na suchej patelni o grubym dnie, prażymy pestki dyni. Rozgrzewamy grill, a w międzyczasie do miski wrzucamy krewetki, pieprz cayenne, łyżkę oliwy, sól i pieprz. Wszystko dobrze mieszamy, a następnie tak przyprawione krewetki grillujemy przez około 2-3 minuty z każdej strony.
Przygotowujemy dressing. W tym celu łączymy ze sobą ocet winny, sos Worcester, pokrojone jalapeño, czosnek i 4 łyżki oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wszystko mieszamy i odstawiamy na chwilę. Do dużej miski wrzucamy liście sałaty lodowej, pokrojone jabłko, cebulę, dodajemy grillowane krewetki oraz prażone pestki dyni, a następnie polewamy dressingiem. Całość posypujemy pokruszonym serem.