MEKSYKAŃSKA SAŁATKA Z GRILLOWANYMI KREWETKAMI

SKŁADNIKI:

  • garść łuskanych pestek dyni,
  • 70 dag obranych i oczyszczonych dużych krewetek,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego,
  • 1 łyżeczka sosu Worcester,
  • 1/4 poszatkowanej papryczki jalapeño,
  • 1 ząbek czosnku drobno pokrojonego,
  • 1 mała główka sałaty rzymskiej,
  • 1 jabłko obrane i pokrojone w słupki,
  • 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojona w cienkie plasterki,
  • 70-80 g sera Cotija (można go zastąpić serem feta).

PRZYGOTOWANIE:

W piekarniku, rozgrzanym do 180°C lub na suchej patelni o grubym dnie, prażymy pestki dyni. Rozgrzewamy grill, a w międzyczasie do miski wrzucamy krewetki, pieprz cayenne, łyżkę oliwy, sól i pieprz. Wszystko dobrze mieszamy, a następnie tak przyprawione krewetki grillujemy przez około 2-3 minuty z każdej strony.

Przygotowujemy dressing. W tym celu łączymy ze sobą ocet winny, sos Worcester, pokrojone jalapeño, czosnek i 4 łyżki oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wszystko mieszamy i odstawiamy na chwilę. Do dużej miski wrzucamy liście sałaty lodowej, pokrojone jabłko, cebulę, dodajemy grillowane krewetki oraz prażone pestki dyni, a następnie polewamy dressingiem. Całość posypujemy pokruszonym serem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *