Meksykańska zupa kukurydziana z kurczakiem

Czy tak jak my uwielbiacie zupy meksykańskie? Przepis ten pochodzi z restauracji Compañeros – został sprawdzony i zaakceptowany przez specjalistów kuchni. Ma obłędny, żółty kolor oraz świetny, kukurydziany smak. Zapraszamy do spróbowania , a jednocześnie wczucia się w meksykańskie klimaty!

Składniki (6 porcji):

  • filet z kurczaka (400 g),
  • kukurydza (2 puszki),
  • papryka czerwona (2 średnie sztuki),
  • papryka zielona (1 sztuka),
  • papryka jalapeño (pół papryczki),
  • biała cebula (2 sztuki),
  • olej (3 łyżki),
  • bulion drobiowy (1 kostka),
  • świeża kolendra, kmin rzymski (do smaku).
 

Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na oleju wraz z drobno pokrojoną cebulą. W garnku do bulionu dorzucamy kukurydzę i blendujemy na gładki krem. Pozostawiamy zupę na ogniu, a następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę, kmin rzymski, kurczaka oraz cebulę, i gotujemy razem przez ok. 15 minut. Zupę wlewamy do miseczek i dekorujemy z góry świeżą kolendrą. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *