Czy tak jak my uwielbiacie zupy meksykańskie? Przepis ten pochodzi z restauracji Compañeros – został sprawdzony i zaakceptowany przez specjalistów kuchni. Ma obłędny, żółty kolor oraz świetny, kukurydziany smak. Zapraszamy do spróbowania , a jednocześnie wczucia się w meksykańskie klimaty!
Składniki (6 porcji):
- filet z kurczaka (400 g),
- kukurydza (2 puszki),
- papryka czerwona (2 średnie sztuki),
- papryka zielona (1 sztuka),
- papryka jalapeño (pół papryczki),
- biała cebula (2 sztuki),
- olej (3 łyżki),
- bulion drobiowy (1 kostka),
- świeża kolendra, kmin rzymski (do smaku).
Przygotowanie:
Filet z kurczaka kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na oleju wraz z drobno pokrojoną cebulą. W garnku do bulionu dorzucamy kukurydzę i blendujemy na gładki krem. Pozostawiamy zupę na ogniu, a następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę, kmin rzymski, kurczaka oraz cebulę, i gotujemy razem przez ok. 15 minut. Zupę wlewamy do miseczek i dekorujemy z góry świeżą kolendrą. Smacznego!