MEKSYKAŃSKA ZUPA Z PĘCZAKIEM

Czasem potrzeba niewiele, by powstało coś wielkiego. Kilka dobrych składników, odpowiednie proporcje i jednogarnkowa, sycąca potrawa gotowa. Meksykańska zupa sprawdzi się jako danie obiadowe lub ciepła kolacja.

SKŁADNIKI (dla 4 osób):

  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 czerwona papryka,
  • olej,
  • 200 g ugotowanej wołowiny,
  • sól, pieprz,
  • słodka mielona papryka,
  • 1 litr bulionu mięsnego,
  • 250 g przecieru pomidorowego,
  • 4 łyżki pęczaku,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1/2 puszki kukurydzy.

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek na plasterki, papryczkę chili w krążki. Paprykę kroimy na kawałki, wołowinę w kostkę. Olej rozgrzewamy na patelni, smażymy cebulę i czosnek. Dodajemy papryczkę chili, paprykę i mięso, smażymy 5 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Bulion podgrzewamy, wkładamy podsmażone składniki, dodajemy przecier pomidorowy, wsypujemy pęczak, mieszamy. Gotujemy 10-15 minut Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę, krótko gotujemy. Przyprawiamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *