Minestrone – włoska zupa warzywna

 
Gotując i pałaszując tę przepyszną zupę, warto zdać sobie sprawę, że pierwsze przepisy pochodzą ze starożytnego Rzymu. Receptura wielokrotnie ewoluowała, zresztą nie ma jednego kanonicznego przepisu na minestrone. My proponujemy nasze autorskie.

Składniki (4 porcje):

  • cukinia (1 mała),
  • seler naciowy – łodyga (2-3 sztuki),
  • ziemniaki (4 sztuki),
  • zielona fasolka szparagowa (100 g),
  • pomidory lub puszka pomidorów (4 sztuki/1 puszka),
  • biała fasola (1 puszka),
  • bulion drobiowy lub wołowy (1 litr),
  • cebula (1 duża),
  • marchewka (3 sztuki),
  • olej (2 łyżki),
  • parmezan lub tarty ser żółty (do posypania),
  • natka pietruszki, bazylia, świeżo zmielony pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek szklimy na patelni, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, seler i marchew. Smażymy razem przez kilka minut pamiętając o mieszaniu. Do rondelka wlewamy bulion, dwie szklanki wody, następnie wrzucamy warzywa z patelni. Dodajemy pomidory (obrane i pokrojone) oraz białą fasolę z puszki. Całość gotujemy około 10 minut, a po tym czasie zapewniamy ziołowe wsparcie smaku w postaci pietruszki i bazylii. Dodajemy cukinię i fasolkę szparagową, bo one potrzebują najmniej czasu. Wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu do czasu, gdy warzywa zmiękną. Na końcu doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Poypujemy startym parmezanem, grana padano lub innym twardym serem żółtym.

Porada:

Aby zupa miała intensywny kolor, można dodać nieco koncentratu pomidorowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *