MOC ORZECHÓW!

Orzechy, choć niewielkie, cechują się wyjątkowym bogactwem składników odżywczych, co sprawia, że są zaliczane do kategorii superfood (“superjedzenie”). Znajdziemy w nich witaminy takie jak: E, B1, B2, PP, minerały: magnez, potas, miedź, selen, żelazo, do tego białko, błonnik, przeciwutleniacze i zdrowe kwasy tłuszczowe. Dzięki takiemu zestawowi, pozytywnie wpływają m.in. na pracę układu sercowo-naczyniowego i mózgu, a także poprawiają stan włosów, skóry i paznokci, choć oczywiście korzyści jest dużo więcej!

Wybór wśród odmian orzechów jest naprawdę spory, dlatego każdy powinien znaleźć takie, które najbardziej przypadną mu do gustu i będą stanowić smaczną i wartościową przekąskę zamiast niezdrowych chipsów, krakersów i słodyczy. Pamiętajmy jednak, aby wybierać te naturalne, a jedynie sporadycznie sięgać po solone, smażone czy oblane karmelem.

Orzechy to oczywiście także doskonały składnik wzbogacający wiele dań i deserów. Zobaczcie jak możemy wykorzystać je w kuchni:

  KREM KAKAOWO-ORZECHOWY

Składniki:

  • 400g orzechów laskowych
  • 150 ml płynnego miodu
  • 100 ml wody
  • 4 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE: Orzechy wykładamy na blachę i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 10 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu, wsypujemy orzechy do papierowej torebki lub ściereczki i przez chwilę potrząsamy/pocieramy tak, aby zeszły z nich skórki. Orzechy pozbawione skórek miksujemy w blenderze na gładką masę. Dodajemy miód i kakao i miksujemy do połączenia składników. Jeśli jest taka potrzeba, możemy dodać też w trakcie nieco wody – tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję.



SAŁATKA Z GRUSZKAMI, KOZIM SEREM I ORZECHAMI

Składniki:

  • mix sałat (opakowanie)
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g koziego sera
  • 60 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE: Mix sałat wkładamy do miski. Gruszki obieramy i kroimy na niewielkie plasterki a następnie skrapiamy na talerzu sokiem z cytryny. Po chwili wyjmujemy gruszki z soku i dodajemy je do sałat. Do pozostałego na talerzu soku z cytryny dodajemy miód, oliwę oraz sól i pieprz. Energicznie mieszamy rózgą i odstawiamy. Na patelni prażymy lekko przekrojone orzechy, a następnie dodajemy je do sałatki wraz z kawałkami sera koziego. Polewamy całość sosem z talerza.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *