Moda na domowe kompoty powraca

Kolorowe, owocowe, zamknięte w słoikach. Coraz częściej tęsknimy za domowymi wyrobami i coraz chętniej zaczynamy je robić sami. Nie chodzi jedynie o wspomnienie dzieciństwa, ale i smak! Kompoty powracają do łask!

  Moda na kompoty zrodziła się ponownie na coraz popularniejszych targach jedzeniowych, na których swoje słoikowe dzieła prezentują miłośnicy dobrej kuchni. Napoje z gotowanych owoców ponownie wiodą prym w wielu restauracjach. W Restauracjach Olimp to właśnie domowy kompot jest jednym z najczęściej wybieranych przez naszych Klientów napojów. Skąd ten powrót? Kreatorzy kulinarnych trendów chętnie sięgają po przepisy „retro”, nadając im nowoczesny charakter. Z dawnego kompotu ocalono to, co najważniejsze – napój jest zdrowy, bo przygotowuje się go z owoców. Zmieniono jednak oprawę. Dzisiejsze kompoty są esencjonalne i ciekawie doprawione.

Ponieważ jednak trendy przychodzą i odchodzą, skupmy się na walorach kompotów! Napój ten to nic innego jak wywar z owoców. Wszystkie witaminy i substancje mineralne zostają w płynie, nic nie marnujemy, więc kompot jest bardzo zdrowy. Aby smakował odpowiednio, musimy dobrać proporcje owoców i wody. Na litr wody, powinniśmy użyć minimum pół kilograma owoców. Oczywiście może być ich więcej. Smak kompotu możemy wzmocnić, dodając do niego suszone owoce i przyprawy. Idealne są goździki i cynamon, ale znakomite efekty daje również dodanie anyżu gwiazdkowego, kardamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu czy nawet chili. Istotne jest to, byśmy ograniczali ilość dodawanego cukru.

Mamy nadzieję, że nasz artykuł zainspiruje Was do częstszego picia kompotów. Dla chcących przygotować ten owocowy napój w domu przygotowaliśmy smakowity przepis!

Aromatyczny kompot z jabłek

Składniki:

  • 1 l wody
  • 0,5 – 1 kg soczystych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek cukru (opcjonalnie)
  • Kilka gałązek mięty
  • Kilka goździków

PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki (oprócz cynamonu) umieszczamy w garnku i zagotowujemy (ilość cukru zależy od słodkości jabłek, dlatego najpierw warto dać go mniej i w razie potrzeby dosłodzić).Na średnim ogniu gotujemy kompot przez ok. 10-15 minut, aż jabłka zmiękną. Doprawiamy kompot cynamonem, gotujemy jeszcze chwilę, następnie serwujemy na ciepło lub studzimy. Smacznego!

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *