Mózg w dobrej formie, czyli jakie produkty jeść, żeby mieć dobrą pamięć i koncentrację?

Pamięć, bystrość umysłu i ogólna wydajność mózgu mogą zmniejszać się wraz z biegiem lat. Istnieje jednak sposób na spowolnienie tego procesu. Pomogą Wam w tym: jabłka, cebula i cytrusy (flawonoidy); pomarańczowe warzywa takie jak: dynia, kabaczek i słodkie ziemniaki (karotenoidy); zielone warzywa liściaste takie jak: szpinak, jarmuż, rukola i brokuły (antyoksydanty).

Wraz z wiekiem w komórkach mózgowych zwiększa się liczba związków chemicznych wywołujących stan zapalny. Czasami jest on naturalną odpowiedzią organizmu na urazy lub inne uszkodzenia, ale jeśli jest chroniczny, może zmniejszać ilość komórek, co z kolei może prowadzić do demencji, Alzheimera lub Parkinsona. Aby chronić komórki oraz unikać stanów zapalnych, powinniśmy dodać do naszej diety produkty takie jak: musztarda, curry, zielone i czarne herbaty oraz borówki, brzoskwinie i truskawki.

By zachować bystrość umysłu, potrzebujemy również produktów wzbogacających krew. Badania sugerują, że zwiększenie przepływu krwi wspomaga pamięć i ułatwia proces uczenia się oraz przyspiesza nasz czas reakcji. Aby to osiągnąć, postarajmy się wpleść do jadłospisu produkty takie jak: sok z winogron, awokado, orzechy, oliwa z oliwek, a także czerwone wino.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *