Składniki:
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 3 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 posiekane papryczki jalapeno
- łyżka posiekanego czosnku
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
PRZYGOTOWANIE:
W dużym pojemniku połączyć i wymieszać wszystkie składniki marynaty. Włożyć wcześniej pokrojone ulubione warzywa i dokładnie wymieszać. Odczekać minimum godzinę. Po tym czasie zgrillować.
Prowansalska marynata do ryb z grilla
Składniki:
- 2 łyżki startej skórki cytrynowej
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki posiekanych liści szałwii
- 2 łyżki posiekanych szalotek
- 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
- 1 łyżka pokrojonego czosnku
- Szczypta mielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
W dużym kubku połączyć i starannie wymieszać wszystkie składniki marynaty. Zalać nią wcześniej przygotowaną i oczyszczoną rybę. Odstawić do lodówki na min. 3 godziny. Po tym czasie grillować.
Marynata barbeque do mięs z grilla
Składniki:
- 2/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki chili w proszku
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 2 łyżeczki papryki sproszkowanej
- 1 łyżeczka nasion selera
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
W dużym kubku połączyć i starannie wymieszać wszystkie składniki marynaty. Zalać nią wcześniej pokrojone mięso. Odstawić do lodówki na całą noc lub min. 3 godziny. Po tym czasie grillować.