Najlepsze marynaty do potraw z grilla

Jeśli tak jak my, nie wyobrażacie sobie sezonu letniego bez potraw z grilla, te przepisy kierowane są do Was! Z ogólnie dostępnych składników możecie stworzyć naprawdę niezwykłe i egzotyczne marynaty do grillowanego mięsa, ryb i warzyw. Mogą być ostre, łagodne, z winem, whisky, czy sosem sojowym. Pamiętajcie, że zawsze powinny zawierać olej lub oliwę, by pieczone produkty nie przywierały do rusztu. Marynowanie to najlepszy sposób, by Wasze potrawy były soczyste i pełne smaku. Sprawdźcie nasze pomysły!

Marynata do warzyw z grilla

Składniki:

  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 posiekane papryczki jalapeno
  • łyżka posiekanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

PRZYGOTOWANIE: W dużym pojemniku połączyć i wymieszać wszystkie składniki marynaty. Włożyć wcześniej pokrojone ulubione warzywa i dokładnie wymieszać. Odczekać minimum godzinę. Po tym czasie zgrillować.

Prowansalska marynata do ryb z grilla

Składniki:

  • 2 łyżki startej skórki cytrynowej
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki posiekanych liści szałwii
  • 2 łyżki posiekanych szalotek
  • 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżka pokrojonego czosnku
  • Szczypta mielonego czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE: W dużym kubku połączyć i starannie wymieszać wszystkie składniki marynaty. Zalać nią wcześniej przygotowaną i oczyszczoną rybę. Odstawić do lodówki na min. 3 godziny. Po tym czasie grillować.

Marynata barbeque do mięs z grilla

Składniki:

  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki papryki sproszkowanej
  • 1 łyżeczka nasion selera
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

W dużym kubku połączyć i starannie wymieszać wszystkie składniki marynaty. Zalać nią wcześniej pokrojone mięso. Odstawić do lodówki na całą noc lub min. 3 godziny. Po tym czasie grillować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *