Omlet koreański haemul pajeon


Omlet haemul pajeon to azjatycki sposób na jajka z owocami morza. Ten wyjątkowy przepis, polecamy szczególnie tym, którzy lubią wyszukane smaki i pikantne potrawy. Dobry pomysł na śniadanie i jako przekąska.

Składniki:

    • 50 dkg owoców morza,
    • 6 jajek,
    • świeża papryka chili,
    • 12 dkg cebuli dymki,
    • 75 ml pikantnego sosu (z chilli i pomidorami),
    • ząbek czosnku,
    • olej.

    Sos:

    • 90 ml słodkiego sosu sojowego,
    • 50 ml octu ryżowego,
    • 20 g papryki chilli,
    • pół szklanki wody. 

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę chili siekamy i obsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy owoce morza, solimy – cały czas zasmażamy. W ostatniej ?fazie smażenia dodajemy cebulę dymkę. Podsmażone składniki mieszamy z jajami i pikantnym sosem. Dzielimy na porcje i każdego omleta smażymy z obu stron.

Sos sojowy ł?ączymy z octem ryżowym, posiekaną? papryczką? chili i wod?ą.

Omlet serwujemy z sosem podanym w osobnym naczyniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *