Omlet haemul pajeon to azjatycki sposób na jajka z owocami morza. Ten wyjątkowy przepis, polecamy szczególnie tym, którzy lubią wyszukane smaki i pikantne potrawy. Dobry pomysł na śniadanie i jako przekąska.
Składniki:
-
- 50 dkg owoców morza,
- 6 jajek,
- świeża papryka chili,
- 12 dkg cebuli dymki,
- 75 ml pikantnego sosu (z chilli i pomidorami),
- ząbek czosnku,
- olej.
Sos:
- 90 ml słodkiego sosu sojowego,
- 50 ml octu ryżowego,
- 20 g papryki chilli,
- pół szklanki wody.
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę chili siekamy i obsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy owoce morza, solimy – cały czas zasmażamy. W ostatniej ?fazie smażenia dodajemy cebulę dymkę. Podsmażone składniki mieszamy z jajami i pikantnym sosem. Dzielimy na porcje i każdego omleta smażymy z obu stron.
Sos sojowy ł?ączymy z octem ryżowym, posiekaną? papryczką? chili i wod?ą.Omlet serwujemy z sosem podanym w osobnym naczyniu.