Orientalny dressing do sałaty

Orientalny dressing do sałaty to przepyszna alternatywa w stosunku do klasycznego i nieco nudnego sosu vinaigrette. Doskonale pasuje do sałat z owocami, prażonymi orzechami i rukolą. Sezam nada sałatce orientalną, orzechową nutę.

Składniki:

  • 20 ml octu jabłkowego, 
  • 80 ml oleju,   
  • 50 ml miodu,   
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 25 g świeżego imbiru, 
  • kolendra – do smaku,
  • sezam (prażony) – według uznania. 

PRZYGOTOWANIE:

Łączymy ocet, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Całość miksujemy, dodajemy świeżą kolendrę i sukcesywnie dolewamy olej tak, by sos się lekko zagęścił. Przelewamy do miski i dodajemy uprażone ziarna sezamu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *