PANCAKES Z SYROPEM KLONOWYM I OWOCAMI

Pomysł na śniadanie w stylu amerykańskim? Czemu nie! Pancakes są pyszne, leciutkie i sycące. Ucieszą dzieci, ale nie oprą im się również miłośnicy wytrawnych posiłków. Można je jeść z domowym dżemem, powidłami od babci czy w wersji klasycznej z syropem klonowym.

SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki lub jogurtu,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • szczypta soli.

PRZYGOTOWANIE:

W blenderze miksujemy wszystkie składniki na gładką masę, o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzewamy patelnię i na średnim ogniu – bez dodatku tłuszczu – smażymy pancakes z dwóch stron. Podajemy z syropem klonowym, masłem lub cukrem i owocami sezonowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *