Panierka kukurydziana z aromatycznymi ziołami

corn crumb

Panierka kukurydziana to ciekawa alternatywa dla tej przygotowywanej z mąki pszennej. Może się okazać niezastąpiona dla wszystkich uczulonych lub ograniczających gluten. Idealna do panierowania drobiu i ryb. Aromatyczne zioła podkreślają dodatkowo wszystkie walory smakowe potrawy. Warto wypróbować i stworzyć własną, wyjątkową propozycję, która odmieni dobrze znany smak kurczaka!

Składniki:

Składniki:

  • mąka kukurydziana (100 g),
  • cebula czerwona suszona (1 łyżka),
  • pomidory suszone (1 łyżka)
  • estragon (20 g),
  • świeży tymianek (20 g),
  • pieprz cytrynowy (1 łyżka).

Przygotowanie:

Rybę odsączamy z wody. Mięso lub drób osuszamy, solimy i doprawiamy pieprzem cytrynowym, a następnie odkładamy na 40 minut do lodówki. Wszystkie składniki panierki łączymy ze sobą. Obtaczamy w niej mięso lub ryby i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek, do momentu uzyskania złotego koloru panierki.

Porada:

Mąka kukurydziana jest tylko jedną z wielu dostępnych, bezglutenowych opcji. Ciekawą propozycją na panierkę może być mąka orkiszowa, ryżowa (lub płatki ryżowe), kasza jęczmienna albo gryczana, rozdrobnione orzechy (włoskie lub nerkowce), migdały lub płatki musli. Nie bójmy się również eksperymentować z ziołami i dodajmy te, które najbardziej nam smakują.

KKG1-1-e1425845714881

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *