PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ KUSKUS I KOZIM SEREM

Papryka jest świetnym źródłem witaminy C (ponad 100% dziennej dawki), która podnosi odporność organizmu. W połączeniu z lekkostrawną kaszą kuskus i warzywami,  stanowi doskonałą propozycję na sycącą, zdrową i efektowną kolację we dwoje.

SKŁADNIKI:

  • 100 g koziego sera (może być jakiś pleśniowy lub camembert)
  • 1 szklanka kaszy kuskus,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 cukinia,
  • 1 por,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 pomidory,
  • ser żółty do zapieczenia,
  • sól, pieprz, tymianek ,
  • papryczka chili.

Przygotowanie:

Paprykę myjemy i odkrawamy górną część, tę z szypułką, na grubość ok. 2 centymetrów. Pozbywamy się nasion. Kroimy wszystkie warzywa w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie doprawiając podczas smażenia. Kaszę zalewamy, w szerokiej misce,  wrzącą wodą na wysokość ok. 1 cm nad jej powierzchnię. Dodajemy kilka kropel oliwy aby się nie posklejała. Kiedy kasza wchłonie całą wodę mieszamy ją z warzywami i kozim serem. Faszerujemy papryki, posypujemy żółtym serem, przykrywamy odciętymi daszkami i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180°C.  Najlepiej smakuje podawana z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *