Pieczarki panierowane

Pieczarki panierowane to szybki przepis na pyszną przekąskę. Potrzebujecie jedynie pieczarki (w dowolnej ilości!), jajko i bułkę tartą oraz niecałe 10 minut czasu.

Składniki:

  • kapelusze pieczarek (0,7 kg),
  • jajka (3 sztuki),
  • mąka pszenna i bułka tarta (do panierowania),
  • sól, pieprz czarny (szczypta).

Przygotowanie:

Kapelusze pieczarek płuczemy (nie obieramy!) i dokładnie suszymy. Najszybciej wyschną, jeśli wytrzemy je w papierowy ręcznik, posolimy z obu stron, a następnie odstawimy na ręcznik blaszkami na dół na około 10 minut. W międzyczasie roztrzebujemy jajka z solą i czarnym pieprzem. Pieczarki panierujemy w bułce tartej z dodatkiem mąki pszennej. Smażymy w sporej ilości oleju. Po usmażeniu, nasze panierowane pieczarki są smaczne i chrupiące, i stanowią świetny dodatek do obiadu albo przekąskę na domówkę z przyjaciółmi!

Porada:

Podwójne panierowanie w bułce pozwoli jajku lepiej się skleić.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *