Pieczeń wieprzowa w sosie pieczeniowym najlepiej smakuje podana z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami, w towarzystkie surówki z czerwonej kapusty lub buraków ćwikłowych.
Składniki (6 porcji):
- szynka pieczeniowa/łopatka wieprzowa (1,5 kg),
- bulion drobiowy (3 kostki),
- olej do smażenia (3 łyżki),
- czosnek (3 ząbki),
- papryka słodka, majeranek, tymianek (po pół łyżeczki),
- ziele angielskie (4 kulki),
- liść laurowy (2 liście),
- sól, pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Mięso nacieramy przyprawami: papryką, majerankiem i tymiankiem oraz wyciśniętym czosnkiem i odstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Następnie obsmażamy je w rondlu na oleju do uzyskania rumianego koloru. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i kostki drobiowe, a następnie dusimy mięso 1 godzinę na wolnym ogniu. W czasie duszenia podlewamy mięso wodą. Gdy duszone mięso będzie już miękkie, studzimy je.
Z pozostałego wywaru w którym dusiło się mięso zrobimy teraz sos pieczeniowy. Z mąki i masła robimy złocistą zasmażkę, a następnie mieszamy ją z wywarem – sos powinien być gęsty.
Przestudzone mięso kroimy w plastry i polewamy sosem.
Kostki drobiowe? To raczej danie barowe a nie restauracyjne.
Przepis jest niedokładny, jakimi przyprawami Pan obtacza mięso przed marynowaniem?
Pani Danuto,
Kostki drobiowe robimy sami, w naszych restauracjach.
Nasi kucharze gotując bulion formują je w gotowe kostki, by później z łatwością dodawać je do tworzonych przez siebie potraw.
Tak jak wskazuje przepis mięso przed marynowaniem obtaczamy w papryce, majeranku i tymianku.
Pozdrawiamy,
zespół restuaracji Olimp
A może z sosem kawowym? http://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/przepisy-kawowe/przepisy-na-dania-z-kaw-/pieczen-w-sosie-kawowym
Jakie mięso wieprzowe najlepiej użyć do tego przepisu?
Pani Agato, najlepiej mięso z szynki lub łopatki 🙂