Pieczone filety z sandacza z sosem korniszonowym

Mięso tej ryby jest bardzo delikatne, wiele osób określa jego smak jako maślany. Sandacz powinien zdecydowanie na stałe zagościć na naszych talerzach. Stanowi świetne odzwierciedlenie tego co pyszne i zdrowe! Nasza propozycja podania go z sosem korniszonowym jest warta spróbowania!

Składniki:

  • 4 filety sandacza, każdy po ok. 150 g,
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • 200 ml śmietanki 30 %,
  • 100 ml bulionu,
  • 80g korniszonów,
  • świeży koperek,
  • łyżeczka musztardy,
  • 1 szalotka
  • kawałek selera,
  • natka pietruszki. 

PRZYGOTOWANIE: Filety z sandacza rozkładamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Posypujemy pieprzem i solą, oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Odstawiamy na bok i rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. W międzyczasie wstawiamy na ogień bulion, dodajemy pokrojone korniszony, gotujemy przez kilka minut. Na koniec dodajemy śmietanę, musztardę i świeży koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki możemy go zagęścić mąką. Do piekarnika wstawiamy sandacza na 7 min. Gdy będzie gotowy wykładamy na talerze i polewamy sosem. Serwujemy z ziemniakami lub ryżem oraz dowolnymi warzywami. Zdrowe i smaczne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *