Mięso tej ryby jest bardzo delikatne, wiele osób określa jego smak jako maślany. Sandacz powinien zdecydowanie na stałe zagościć na naszych talerzach. Stanowi świetne odzwierciedlenie tego co pyszne i zdrowe! Nasza propozycja podania go z sosem korniszonowym jest warta spróbowania!
Składniki:
- 4 filety sandacza, każdy po ok. 150 g,
- oliwa z oliwek do smażenia,
- 200 ml śmietanki 30 %,
- 100 ml bulionu,
- 80g korniszonów,
- świeży koperek,
- łyżeczka musztardy,
- 1 szalotka
- kawałek selera,
- natka pietruszki.
PRZYGOTOWANIE:
Filety z sandacza rozkładamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Posypujemy pieprzem i solą, oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Odstawiamy na bok i rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni. W międzyczasie wstawiamy na ogień bulion, dodajemy pokrojone korniszony, gotujemy przez kilka minut. Na koniec dodajemy śmietanę, musztardę i świeży koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki możemy go zagęścić mąką. Do piekarnika wstawiamy sandacza na 7 min. Gdy będzie gotowy wykładamy na talerze i polewamy sosem. Serwujemy z ziemniakami lub ryżem oraz dowolnymi warzywami. Zdrowe i smaczne!