PIECZONE PIEROŻKI MEKSYKAŃSKI EMPANADAS

Empanadas są tak popularne w Meksyku, jak prawdopodobnie nasze ruskie pierogi w Polsce. Pikantne, mocno doprawione, rozgrzeją wielbicieli naprawdę ostrych potraw. Podane ze schłodzonym twarożkiem zachwycą smakiem.

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 150 g roztopionego masła,
  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g mąki tortowej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

FARSZ:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego,
  • 1 cebula, 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 papryka,
  • 1 puszka pomidorów Pelati,
  • sól, chili, kolendra, mielony kumin.

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę mieszamy z utłuczonymi ziemniakami, dodajemy jajka, masło, sól i proszek do pieczenia. Ciasto zawijamy w worek foliowy i wkładamy do lodówki na 1h.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso podsmażamy z cebulą i czosnkiem, dodajemy pomidory i pokrojoną drobno paprykę, a następnie dusimy wszystko około 20 minut. Doprawiamy, dodajemy fasolę i kukurydzę, studzimy i farsz gotowy. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm, wycinamy kółka o średnicy 10 cm i na połówkę nakładamy farsz, przykrywając drugą połówką. Zlepiamy całość, smarujemy rozmąconym jajkiem i sypiemy ulubionymi ziołami lub chili. Pieczemy w piekarniku w 180°C przez około 25 minut, aż do zrumienienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *