Empanadas są tak popularne w Meksyku, jak prawdopodobnie nasze ruskie pierogi w Polsce. Pikantne, mocno doprawione, rozgrzeją wielbicieli naprawdę ostrych potraw. Podane ze schłodzonym twarożkiem zachwycą smakiem.
CIASTO:
- 150 g roztopionego masła,
- 400 g ugotowanych ziemniaków,
- 300 g mąki tortowej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
FARSZ:
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego,
- 1 cebula, 3 ząbki czosnku,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 papryka,
- 1 puszka pomidorów Pelati,
- sól, chili, kolendra, mielony kumin.
Mąkę mieszamy z utłuczonymi ziemniakami, dodajemy jajka, masło, sól i proszek do pieczenia. Ciasto zawijamy w worek foliowy i wkładamy do lodówki na 1h.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso podsmażamy z cebulą i czosnkiem, dodajemy pomidory i pokrojoną drobno paprykę, a następnie dusimy wszystko około 20 minut. Doprawiamy, dodajemy fasolę i kukurydzę, studzimy i farsz gotowy. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm, wycinamy kółka o średnicy 10 cm i na połówkę nakładamy farsz, przykrywając drugą połówką. Zlepiamy całość, smarujemy rozmąconym jajkiem i sypiemy ulubionymi ziołami lub chili. Pieczemy w piekarniku w 180°C przez około 25 minut, aż do zrumienienia.